Събота,

Жегата - тихият убиец, на който не обръщаме внимание

От: СТАНДАРТ -
557
Жегата - тихият убиец, на който не обръщаме внимание
A
A
A

Плашеща ескалация на температурните крайности прогнозират учени на база анализи на отчетите за световните температури.

Тази година Северна Америка е преживяла най-топлия си юни. В Канада и части от САЩ бяха регистрирани безпрецедентно високи температури. Месецът е бил вторият най-топъл в Европа и четвърти изобщо в света, отчита европейската програма за наблюдение на Земята "Коперник".

Тя получава отчети за световните температури чрез компютърно генерирани анализи, използвайки милиарди измервания от сателити, самолети и метеорологични станции по целия свят. Експерти по климата казват, че констатациите сочат към плашеща ескалация на температурните крайности.

Температури, близки до 40 градуса, се очакват и у нас в средата на юли. Даваме ли се сметка какво се случва?

Всяка година ние наблюдаваме повишаване на температурите някъде в света, казва пред ВВС проф. Питър Стот от Британската метеорологична служба, цитиран от clinica.bg. Според него по-притеснително е не увеличаването на горещите вълни, а на темпа, с който се повишават температурите. В Канада и Северна Америка на няколко места градусите са скочили за година с 5 степени. При сибирската гореща вълна през миналата година бяха наблюдавани температури, които са с над пет градуса по-високи от предишната. Според експертите това е доказателства, че говорим за наличието на климатични промени.

Това ни казва, че климатът води не до повишаване на температурите, а до изключително високи температури, обяснява проф. Стот. На това мнение са и други експерти.

Всяка декада светът увеличава нивото на газовите емисии и това повишава температурите, затова и горещите вълни ще са все по-чести, заявява пред ВВС проф. Фредерике Ото от Оксфорд. Според нея засега светът не взема този проблем достатъчно сериозно.

За разлика от бурите и наводненията, които оставят ужасяващи разрушения след себе си, жегите не го правят. Те са тихият убиец.

Хората просто падат мъртви на улицата или в бедните домове без климатици, обяснява проф. Ото. Колко са жертвите на жегата става ясно след година, когато се обработят статистически. Според нея държавите и обществата трябва да започната да инвестират в механизми, по които да се справят с високите температури. Защото дори да се ограничат рязко газовите емисии, жегите няма автоматично да спрат, а ще мине време. Засега обаче никой не взема проблема на сериозно.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички