Жегата - тихият убиец, на който не обръщаме внимание

Температурите се повишават с плашещ темп

Жегата - тихият убиец, на който не обръщаме внимание | StandartNews.com

Плашеща ескалация на температурните крайности прогнозират учени на база анализи на отчетите за световните температури.

Тази година Северна Америка е преживяла най-топлия си юни. В Канада и части от САЩ бяха регистрирани безпрецедентно високи температури. Месецът е бил вторият най-топъл в Европа и четвърти изобщо в света, отчита европейската програма за наблюдение на Земята "Коперник".

Тя получава отчети за световните температури чрез компютърно генерирани анализи, използвайки милиарди измервания от сателити, самолети и метеорологични станции по целия свят. Експерти по климата казват, че констатациите сочат към плашеща ескалация на температурните крайности.

Температури, близки до 40 градуса, се очакват и у нас в средата на юли. Даваме ли се сметка какво се случва?

Всяка година ние наблюдаваме повишаване на температурите някъде в света, казва пред ВВС проф. Питър Стот от Британската метеорологична служба, цитиран от clinica.bg. Според него по-притеснително е не увеличаването на горещите вълни, а на темпа, с който се повишават температурите. В Канада и Северна Америка на няколко места градусите са скочили за година с 5 степени. При сибирската гореща вълна през миналата година бяха наблюдавани температури, които са с над пет градуса по-високи от предишната. Според експертите това е доказателства, че говорим за наличието на климатични промени.

Това ни казва, че климатът води не до повишаване на температурите, а до изключително високи температури, обяснява проф. Стот. На това мнение са и други експерти.

Всяка декада светът увеличава нивото на газовите емисии и това повишава температурите, затова и горещите вълни ще са все по-чести, заявява пред ВВС проф. Фредерике Ото от Оксфорд. Според нея засега светът не взема този проблем достатъчно сериозно.

За разлика от бурите и наводненията, които оставят ужасяващи разрушения след себе си, жегите не го правят. Те са тихият убиец.

Хората просто падат мъртви на улицата или в бедните домове без климатици, обяснява проф. Ото. Колко са жертвите на жегата става ясно след година, когато се обработят статистически. Според нея държавите и обществата трябва да започната да инвестират в механизми, по които да се справят с високите температури. Защото дори да се ограничат рязко газовите емисии, жегите няма автоматично да спрат, а ще мине време. Засега обаче никой не взема проблема на сериозно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай