Жегата идва с чудовищна магнитна буря

Очаква се слънчева активност, която може да попречи на късовълновите комуникации

Жегата идва с чудовищна магнитна буря | StandartNews.com

На фона на ужасната жега от над 38 градуса днес ще има и мощна магнитна буря. Очаква се слънчева активност, която може да попречи на късовълновите комуникации, заявиха руски учени, след като в неделя бяха наблюдавани три изригвания.

ВИЖ ОЩЕ: Живакът чупи термометъра. Опасни жеги

Институтът по приложна геофизика "Федоров" в Москва заяви, че са възможни изригвания от клас X, включително протонни, както и влошаване на условията за късовълнова радиовръзка.

ВИЖ ОЩЕ: Тропически нощи от днес. Утре ще е като в пещ

Изригванията от клас X са най-големите експлозии в слънчевите системи и могат да предизвикат дълготрайни радиационни бури. Протонните изригвания са буря от слънчеви енергийни частици, съставени предимно от протони.

Слънчевите изригвания се случват, когато мощните магнитни полета във и около Слънцето се свържат отново. Според НАСА те могат да засегнат магнитното поле на Земята с потенциал да повредят сателити и комуникационно оборудване.

През 2022 г. геомагнитна буря, предизвикана от голям изблик на радиация от Слънцето, извади от строя 40 току-що изстреляни тогава спътника на SpaceX.

В неделя са наблюдавани три мощни слънчеви изригвания, съобщиха от института "Федоров", като едното е продължило 14 минути, придружено от смущения в радиокомуникациите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай