Земеделците решиха! Спират ли протестите

Участниците в разговорите в МС бяха посрещнати със смесени чувства

Земеделците решиха! Спират ли протестите | StandartNews.com

Протестът на земеделските производители ще продължи и утре, предаде БНР. Участниците в разговорите в Министерския съвет бяха посрещнати със смесени чувства. Най-силно одобрение срещна забраната за внос на слънчоглед, но протестиращите смятат, че не са изпълнени всичките им искания.

Асен Василев с големи новини след срещата със земеделците

Протестиращите настояват за пълна забрана на вноса:

Денков проговори след срещата със земеделците, какъв е компромисът

"Въобще не ни удовлетворява това, което беше договорено. Ами това е поредната глупост. Ние искаме едно нещо - спиране на вноса на всички видове продукти от Украйна, докато не се изкупи продукцията на българския пазар с цени не по-ниски от себестойността".

"Много работи има, които не се изпълняват, които бяха заложени в нашите точки".

"Мисля, че има уловка в тази част, че се визира само слънчогледа като култура, която е проблемна и по този начин се цели да се отпратят зърнопроизводителите и животновъдите да останат без защита. Тях не ги защитава нищо от тези решения, които са взети в момента".

"Ами например, защо всички лаборатории на другите държави хванаха зърно с радиоактивни там, пестициди имаше, само нашите лаборатории в България не можаха да отчитат нито един ТИР, влязъл с такова зърно. Даже твърдят, че било с по-добри качества от българското. Другото - какво правим? Тровим си децата, нали? И в бъдеще какво ще стане с химикали, които идват? България ще бъде пълна с ракови заболявания. Бъдете сигурни".

Никой от протестиращите земеделци обаче не отговори през последни дни на въпроса: "Колко от стоката си е продал и на каква цена през последните няколко месеци (от май насам), когато Европейската комисия беше наложила забрана за вноса на украинска селскостопанска продукция в пет държави, сред които и България".

ЕК отмени забраната на 15-и септември, след като на 2-ри май наложи ограничения върху вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, за да облекчи свръхпредлагането на зърно в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай