Затворете кръчмите, отворете училищата

Децата могат да висят по кафенетата, но не и да се върнат в класните стаи

Затворете кръчмите, отворете училищата | StandartNews.com
  • Децата могат да висят по кафенетата, но не и да се върнат в класните стаи

 

"Ува­жа­е­ми кли­ен­ти, мо­ля да вли­за­те са­мо по един и с мас­ки, след ка­то пол­зва­те де­зин­фек­тант".

Про­че­тох го на вра­та­та на кни­жар­ни­ца, на кар­тин­на га­ле­рия и на ма­га­зин за дре­хи. На ка­са­та на те­а­тър про­че­тох, че тряб­ва да стоя в  за­ла­та в шах­мат­но по­ло­же­ние с чо­ве­ка, с кой­то жи­вея, въп­ре­ки че ако евен­ту­ал­но има­ме ко­вид-19, си­гур­но ве­че сме го пре­да­ли и на ком­ши­и­те. Ус­пях да проб­вам рок­ля с мас­ка, за­що­то спо­ред про­да­вач­ка­та та­ка би­ло ред­но. След ко­е­то вне­зап­но се ока­за, че мо­жем сво­бод­но да спо­де­лим с при­я­те­ли мяс­то в за­ве­де­ние, къ­де­то ни­кой не ни ка­ра да сла­га­ме ни­то мас­ки, ни­то ръ­ка­ви­ци, ни­то шле­мо­ве, ни­то пък има пис­ме­но изис­ква­не по кол­ко точ­но да вли­за­ме.

Та за­поч­нах да се пи­там - как точ­но се взе­мат ре­ше­ни­я­та кое да ра­бо­ти и по­ра­ди как­ви при­чи­ни. Как фит­нес­за­ли­те и тан­цо­ви­те клу­бо­ве за­ра­бо­ти­ха на пъл­ни обо­ро­ти, как рес­то­ран­ти­те про­ра­бо­ти­ха, а хо­ра­та про­дъл­жа­ват да вли­зат в ма­га­зи­ни­те по един или два­ма, при то­ва с мас­ки? Има ли го въ­об­ще то­ва в ня­как­ва нор­ма­тив­на уред­ба? Или хо­ра­та, ко­и­то при­те­жа­ват мал­ки ма­га­зи­ни, сто­па­нис­ват рес­то­ран­ти, ра­бо­тят в биб­ли­о­те­ки, прос­то се уп­ла­ши­ха, че мо­же да не са раз­бра­ли най-важ­ни­те изис­ква­ния на Ща­ба, кой­то меж­ду дру­го­то ги про­ме­ня­ше през 15 ми­ну­ти, и из­мис­ли­ха ди­во­тии от ти­па - вли­зай­те на ме­тър и по­ло­ви­на дис­тан­ция, след ка­то в ма­га­зи­на им вли­за един чо­век на час и по­ло­ви­на. 

За­мис­лих се и за дру­го, след ка­то ми го под­ска­за при­я­тел­ка, ко­я­то пре­по­да­ва в учи­ли­ще - де­ца­та от­дав­на вли­зат в за­ве­де­ния и об­щу­ват там, за­що­то то­ва е поз­во­ле­но, но не мо­гат да си поз­во­лят из­пра­ща­не на ви­пус­ка и да си нап­ра­вят бал. Мо­гат да ви­сят по ка­фе­не­та­та, но не и да се вър­нат в клас­ни­те стаи.

От ка­къв зор квес­то­ри­те на из­пи­ти­те бя­ха със шле­мо­ве, а сер­ви­тьо­ри­те в квар­тал­но­то ка­фе­не - с обик­но­ве­на мас­ка? За­що мо­же да тре­ни­раш във фит­не­са без мас­ка и да ядеш в рес­то­рант, но тряб­ва да си на­де­неш на­мор­дник, ко­га­то вле­зеш в кни­жар­ни­ца­та, за да си ку­пиш кни­га? Ко­вид-19 по-го­лям лю­би­тел на кни­ги­те ли е, или на те­ат­рал­ни­те спек­так­ли, от­кол­ко­то на гур­ме­то, за ко­е­то на дра­го сър­це дър­жа­ва­та от­во­ри вра­ти? Или прос­то то­ва е удо­бен ва­ри­ант за ло­би­ра­не на оп­ре­де­ле­ни бран­шо­ве - всъщ­ност за то­ва не се пи­там, за­що­то съм си­гур­на.

И са­мо за­ра­ди то­ва бих пов­то­ри­ла ду­ми­те на Емил Зо­ла: "Зат­во­ре­те кръч­ми­те, от­во­ре­те учи­ли­ща­та!" Ама ня­ма да го нап­ра­вят. Ако ги от­во­рят, то­ку-виж сме от­кри­ли от­го­во­ра.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай