Затварят заведения, ако хванат пушачи в тях

Сегашната забрана не е ефикасна, твърдят от здравното министерство

Затварят заведения, ако хванат пушачи в тях | StandartNews.com

Заведения, в които се нарушава забраната за пушене, да бъдат затваряни, а собствениците да носят отговорност за системно нарушаване на забраната. Такива радикални мерки за борба с цигарите предлага Министерството на здравеопазването, предаде БНР.

Според Снежана Поповска, главен експерт в Дирекция "Профилактика на болестите и зависимостите" в МЗ, в момента забраната за пушене на закрито, приета през 2012 г., не е ефективна.  "Едни и същи заведения системно нарушават забраната. Затова в закона се предвижда да се включат такива текстове и самите заведения - да има възможност да бъдат затваряни", обясни тя. МЗ предлага и прецизиране на понятието "закрито обществено място". 

В момента повечето заведения предлагат т. нар. зимни градини, където клиентите могат да пушат. 

Доктор Маша Гавраилова, председател на "България без дим", каза, че ще поискат забрана за външната реклама и на т.нар. "електронни цигари": "Родителите не осъзнават, че купувайки на децата си такива изделия, после ще имат големи проблеми, тъй като това категорично се е доказало от проучване, че те са една врата към конвенционалните тютюневи изделия". 
Официалната статистика пък посочвала, че 1 милион българи, от близо 2 милиона пушещи, се очаква да умрат преждевременно поради заболявания, свързани с употребата на тютюневи изделия. Страната ни продължава да е лидер по брой пушачи на глава от населението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай