Засипаха Сачева с въпроси за отпуски

70 браншови организации питат за схемата 60:40

Засипаха Сачева с въпроси за отпуски | StandartNews.com
  • 70 браншови организации питат за схемата 60:40

Над 4500 обаждания има дежурния телефон  0800 88 001 в социалното министерство за седмица. Въпросите са главно за болнични и отпуски, а също и за обезщетения за безработица, съобщи министър Деница Сачева в предаването „Беновска пита” на Канал 3. "Коронавирусът няма да ни остави без пенсии, но ще има отражение върху нашите доходи. Полагаме максимални усилия, за да осигурим хората. За всеки отделен казус можем да дискутираме много”, каза Сачева. И съобщи: „Ще се опитаме да отворим схемата за 200 млн. за кредити за хората с неплатен отпуск и за други казуси. Остава открит и въпросът за самонаетите лица".

В понеделник, 30 март 2020 г., на извънредно заседание на кабинета ще приемем програмата за бизнесите, които бяха затворени заради заповедта на министъра.  Очаквам от вторник да могат да се подават заявления онлайн към Агенцията по заетостта, допълни Сачева.  

"Този инструмент е за спешна подкрепа за покриване на доходите на работниците, но е и за работодателите. Коментират се и нови възможности по програма "Иновации и конкурентноспособност", за малките и средните предприятия. Няма как за 2 седмици да обявим всички мерки, които да покрият всички възможности", обясни тя.

"Откакто сме обявили системата на 60/40 има над 70 писма от браншови организации, интерес има. Дава се възможност на всички сектори в икономиката да се възползват. Фондът за гарантиране на вземанията е решение за служителите в малките туроператори. Хората няма да бъдат оставени без никакви доходи. Мислим за допълнителни мерки в областта на туризма. Във вторник или сряда ще направим брифинг, за да отговорим на най-задаваните въпроси на хората, завърши министърът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай