Засилват контрола върху здравната система

Засилват контрола върху здравната система | StandartNews.com

София. Контролът върху здравната система ще бъде засилен, за да може да се подобри финансовото състояние на Националната здравноосигурителна каса.

Съветът по цени и реимбурсация ще премине отново към Министерството на здравеопазването. Позитивният лекарствен списък ще се отваря веднъж годишно и само тогава ще могат да се вкарват нови медикаменти. Това няма да лиши пациентите от лечение, поясни здравният министър Таня Андреева, цитирана от БНР.

"Ако има заболявания, за които до момента не е имало медикаменти, те ще могат да бъдат включени и втори път в годината. Но за всички останали групи заболявания, за които има медикаменти, няма да се включват в нови такива в рамките на текущата бюджетна година", поясни здравният министър.

По думите й се предвиждат и мерки за цените на лекарствата. Касата ще договаря и отстъпки, които ще са пределна цена.

Сега разликите на които купуват лекарствата отделните болници достигат 19 пъти. "Това, което ние въвеждаме като мярка, е фирмите да не могат да се явяват по ЗОП-ове в лечебни заведения на цени, по-високи от тези, които е договорила Касата. Парадоксалното е, че в големите болници, където цените би трябвало да са по-ниски, поради по-големите количества, които се купуват , там пък се оказва, че са най-високите цени", уточни Андреева.

Ще има ограничения при сключването на договори на Касата с нови лечебни заведения, като това ще може да става през следващата бюджетна година за НЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай