Засилваме културното сътрудничество с Китай

Засилваме културното сътрудничество с Китай | StandartNews.com

Пекин. Министър Владимир Пенев, който по покана на министъра на културата на Китайската народна република г-н Цай У участва в провеждащия се до 16 май 2013 г. Първи форум за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, се срещна днес в Пекин с китайския си колега. Двамата министри подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Китайската народна република за периода 2013-2016 г.

Министър Владимир Пенев и министърът на културата на КНР г-н Цай У обсъдиха и възможността двете ни приятелски страни да активизират още повече сътрудничеството си в сферата на културата, като открият на реципрочна основа културни институти в столиците си. Те се договориха и за организирането и провеждането на Дни на културата на Република България в Китайската народна република и на Дни на културата на Китайската народна република в Р. България. В срещата на министър Пенев с китайския му колега г-н Цай У участва и заместник-министърът на културата Деяна Данаилова.

Подписаната днес Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Р. България и Министерството на културата на КНР за периода 2013-2016 г. регламентира възможностите за сътрудничество в областта на музиката и танца, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство. В Програмата се уточняват ангажиментите на двете страни по опазването на културното наследство и на реставрацията на културни и исторически ценности. Документът включва и сътрудничество в областта на предотвратяване на незаконния износ, внос и трансфер на културни ценности, съгласно националното законодателство. Двете страни ще си сътрудничат и в областта на киното, като взаимно ще се информират за международни кинофестивали, провеждащи се на тяхна територия и ще съдействат за провеждането на реципрочна основа на седмици на българското и китайското кино. Българската страна предлага на китайската страна участие в следните кинофестивали:

- Фестивал на европейските копродукции – София;
- Международен филмов фестивал „Любовта е лудост"- Варна;
Международен филмов фестивал „София филм фест" – София.

Китайската страна предлага на българската страна участие в Международния филмов фестивал – гр. Пекин, както и в Международния филмов фестивал – гр. Шанхай. Програмата за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Р. България и Министерството на културата на КНР предвижда българската страна да предложи на китайската страна участие и в следните фестивали:

- "Мартенски музикални дни" – гр. Русе;
- "Музикален фестивал в рамките на Международния фестивал на изкуствата "Варненско лято";
- Международен фолклорен фестивал – Варна;
- Международен фолклорен фестивал - София;
- Международен балетен конкурс – Варна.

Китайската страна предлага на българската страна участие в:

- Международен фестивал на изкуствата – гр. Шанхай
- Международен музикален фестивал – гр. Пекин;
- Международен фестивал за традиционна музика - Пекин;
- Концерт „Лятото в Харбин";
- Международен фестивал на нематериалното културно наследство - гр. Чънду;
- Международен фестивал за народни танци– Синдзян;
- Китайски международен конкурс по пиано – гр. Сямън.

България кани китайските творци да участват и в Международното биенале на хумора и сатирата в Музей „Дом на хумора и сатирата" – гр. Габрово, Международно биенале на графиката - гр. Варна, Международен пленер – акварел - гр. Търговище, Международен пленер – живопис - гр. Балчик, както и в Международен пленер – хартия в гр.Добрич. Китайската страна предлага на българските творци да участват в Международно арт биенале – Пекин; Биенале - Шанхай; Международно изложение – гр. Гуанджоу; Китайска международна изложба по фотография; Международен фестивал на нематериалното културно наследство - гр. Чънду.

Програмата предвижда КНР и Р. България да насърчават сътрудничеството и в областта на книгата и библиотечното дело, като поощряват представянето, превеждането, издаването и разпространението на езика на своята страна на най-добрите художествени и научни произведения на другата страна. Двете страни ще обменят информация и в областта на библиотечното дело, консервацията и реставрацията на писмени паметници, те ще насърчават и издателските институции на своята страна да участват в международни панаири за книги, организирани в другата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай