Защо Нотариуса е сменил ЕГН-то си

Говори Цвета Маркова

Защо Нотариуса е сменил ЕГН-то си | StandartNews.com

Комбинацията между смяната на ЕГН и фамилно име води до една изцяло нова самоличност. За нормалния човек, за който това значи да отиде до банки, НАП и т.н., навсякъде, където фигурира като субект и да подмени данните за себе си, е крайно обременително. Очевидно, мотивите на 30-годишния Божанов са били много по-силни от неудобствата да променя данните си във всички институции.

Това заяви бившият ръководител на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова в "Още от деня".

"Очевидно ЕГН се сменя много лесно. Това дава основание на законодателя да помисли дали самата процедура не е прекалено достъпна и лесна с двама свидетели да установиш, че не си се родил на 21-ви, а на 20-ти. Така се придобива нова самоличност", каза Цвета Маркова.

По думите ѝ според закона има две основания за смяна на ЕГН.

"Едно от основанията е дата на раждане, втората причина е свързана с пола, при евентуално грешка с пола. Процедурите за смяна на ЕГН минават през съда", допълни още тя.

Маркова обясни, че бащиното и фамилното име са данните за произхода на лицето, те не могат да бъдат произволно сменени.

"Законът дава възможност на родителите при даване на име на детето си да изберат между бащиното на бащата или фамилното на бащата. Името Божанов е било бащино или фамилно на бащата му. Според мен, когато той си сменя ЕГН-то и фамилното име на 30 г. прикрива дейност, която е извършвал до този момент. Той няма как да прикрие дейност, която ще прави в бъдеще".

Цвета Маркова не изключи и хипотезата, в която Мартин Божанов е злоупотребил с близостта си с лица, с които може и да не е имал никакъв контакт, но все пак смята, че над Нотариуса е имало някаква форма на закрила и близост със службите.

Маркова коментира и списъкът на магистрати, за които се говори, че са посещавали клуба на Божанов.

"Трябва да се установи дали имената, които фигурират вътре, наистина са го посещавали. Има много заинтересовани лица, които биха злоупотребители с дефицита на информация в момента. Тук проверките ще вървят по линия на контрола на достъп. Кой е имал такава карта, поименна ли е била и т.н. Никой обаче не е виждал записи кой е влизал вътре. Прокуратурата има целия властови ресурс да извърши задълбочена проверка на всички дела на Божанов", подчерта Цвета Маркова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай