Защо стъжниха живота на бг семейство с дете в Мексико

Плащат куп пари и изгарят

Защо стъжниха живота на бг семейство с дете в Мексико | StandartNews.com

Мексико отново връща български туристи без причини и обяснения, което е голям проблем за туроператорите и пътуващите хора. Това обяви за TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). „През януари тази година имаше депортирани цели групи и след оповестяването на случаите от туроператорите, оттогава насам нямаше повече проблеми, обяви тя. Според нея е крайно време Министерството на външните работи да вземе по-категорични мерки и да извика посланика на Мексико за разрешаването на проблема. За него е информиран министърът на туризма Илин Димитров.

Тричленно семейство от Добрич е депортирано миналата седмица с изрядни документи – самолетни билети за отиване и връщане и ваучери за платено хотелско настаняване, каквито са изискванията за влизане в страната. Те са пътували с български туроператор през Мадрид, от където е имало организиран директен чартър, обясни Илиева.

При проверката в Мексико са им прибрани паспортите, след което им взимат и телефоните, държат ги два часа и ги връщат с полиция обратно на същия полет за Мадрид. Причини не са посочени, каза Павлина Илиева. Предоставени са им декларации за подпис, че не са им нарушени човешките права. Телефоните са им върнати в самолета, а паспортите чак в Мадрид след проверка от испанските власти. Същото се е случило на полета и на други туристи от Чехия и Източна Европа, подчерта Илиева. Семейството веднага е информирало за проблема българския посланик в Мексико.

„Крайно време е да бъде ясен принципът, заради който мексиканските власти връщат български туристи. Хората плащат огромни суми за самолетни билети и хотели и накрая изгарят без причини и обяснения, което не е нормално“, коментира председателят на ОБТ.

Министърът на туризма Илин Димитров съобщи в своя фейсбук профил, че пуснал писмо до посланика на Мексико в Румъния, където е мисията и за България. „Ще направим среща по темата. Този въпрос трябва да се реши!“, подчерта той. Засега няма реакция от Министерството на външните работи.

Първият скандал с депортирането на български туристи избухна през януари, когато случаите зачестиха. Тогава без обяснения са депортирани 27 българи на 6 туроператора. Първият случай е от октомври 2022 г., след това има един от декември и вече няколко през януари. Всички депортирани са от летището в Канкун, където хората отиват на почивка. Най-скандалният случай е с четирима туристи, при който са били застрашени здравето и дори живота на хората. Те са били задържани и затворени в килии за 4 дни - от 9 до 13 януари 2023 г., като престъпници, без обяснения, без никаква възможност за контакт с туроператора, с посолството ни или със семейството си. Нещо повече, не им е осигурявана храна и вода, твърдяха потърпевшите българи. Според тях властите в Мексико се държат грубо, разговаряли единствено на испански и не им разрешили да се обадят на посолството ни в Мексико, което е нарушение на международното право.

Единственият случай с благоприятен изход е на четирима туристи на "Глоб Травел". Мексиканските власти конфискуват телефоните им, но един от групата има смарт часовник и е успява да изпрати съобщение до българския консул в Мексико. След неговата намеса туристите били допуснати на територията на страната, посочиха от ОБТ.

Сдружението настоява за решителна намеса на българските дипломати и незабавно преустановяване на "това грозно и абсолютно неоснователно таргетиране на случайни български граждани на летището на Канкун". ОБТ иска спешна и решителна реакция от страна на Министерство на външните работи, Посолството на България в Мексико, както и от почетния ни консул в Мексико с цел преустановяване на описаната абсолютно недопустима практика на мексиканските власти, при положение, че двете държави поддържат дипломатически отношения.

Пак връщат български туристи зад Океана, министър се намеси 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай