Защо папата отива в Раковски

15-хилядният град е католическата столица на България

Защо папата отива в Раковски | StandartNews.com

Защо папа Франциск реши да бие път точно до Раковски по време на визитата си в България през май догодина. Този въпрос вероятно си задават мнозина след като от Ватикана официално огласиха предстоящото посещение на Светия отец. 
15-хилядният град Раковски, който е на 25 километра североизточно от Пловдив, се смята за католическата столица на България. Местните го наричат "крепост на яката вяра". Преобладаващата част от тях изповядат католицизма ревностно дори в годините на соца, когато властта не си поплюва с всяка проява на религиодност. 

Градът е създаден през 1966 г. от сливането на три селища – Генерал Николаево, Секирово и Парчевич, в миналото наричани съответно Калъчлий, Балтаджа и Алифакъх. Селищата са населявани от наследници на павликяни, приели католицизма през XVII-XIX век.
Селата, формирали днешния град, са родно място на пет католически епископа, избрани през XX век – Винкенти Пеев, Иван Романов, Симеон Коков, Самуил Джундрин и Георги Йовчев. Много други духовници, родени или живели в града, са допринесли за развитието на духовността на национално ниво – Йосиф Стойков, братята Дамян Гюлов и Козма Гюлов, Петър Сарийски и др. – и във Ватикана – проф. Йосиф Гагов, архимандрит Георги Елдъров и монсеньор Йовко Пищийски.
Днес в Раковски има три католически храма: „Пресвето Сърце Исусово“ в квартал Генерал Николаево, „Свети Архангел Михаил“ в Секирово и „Непорочно Зачатие Богородично“ в Парчевич. Отделно в рамките на град има и три манастира. Женски манастир „Сестри Бенедиктинки“ в Секирово, женски манастир „Сестрите Францисканки“ в Генерал Николаево и мъжки манастир „Максимилиян Колбе“ в квартал Нов център.
"Радваме се и сме горди, че папа Франциск ще посети Раковски и ще се срещне с местната католическа общност". Това каза за БТА отец Румен, свещеник в църквата "Св. Архангел Михаил" в Секирово, броени минути след новината за визитата на Светия отец. По думите му тепърва ще започне подготовката по посрещането му. Според отец Румен Негово светейшество ще бъде и в двата храма в Раковски, като в единия ще бъде отслужена литургия, а в другата ще има среща с младежите и новопосветените свещеници и монахини. 
В момента кмет на Раковски е 35-годишният Павел Гуджеров от ГЕРБ, който е бивш депутат и зам.- министър на екоминистерството. Сред местните знаменитости е бившият олимпийски шампион по бокс Петър Лесов, тук е роден и един от любимците на футболната агитка на "Левски" Валери Домовчийски. 

Всяка година през последните петък и събота преди Заговезни по католическия календар, в  Раковски се провежда Международния фестивал на кукерските и маскарадни игри "Кукове", който събира над 1500 участници.  Освен кукерите, които идват от всички краища на страната, гостуват и състави от Сърбия, Гърция, Румъния, Ирландия, Македония, Хърватска.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай