Защо махнаха най-евтините карти за градския транспорт в София

Целта на реформата е столичани да ползват повече градския транспорт, а да не се возят само по една линия - от работа до вкъщи и обратно, каза Борис Бонев

Защо махнаха най-евтините карти за градския транспорт в София | StandartNews.com

„Ако имаш карта само за една линия, то това ограничава пътуването“, така общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев определи оскъпяването на новите услуги в София.

По думите му, ако даден човек ползва карта за една линия и му се наложи да ползва друга линия, е възможно да избере автомобил, затова и е взето решението тази услуга, ползвана от десетки хиляди столичани, да бъде премахната.

„Давам си сметка, че това е голям проблем за немалка група хора, но проучването показва, че под 10% са ползвали карта за една линия. Поскъпването за тях е 7 лева на месец“, констатира Бонев.  

Той най-общо защити реформата, с която градският транспорт в София поскъпна, а недостатъците отдаде на лошата реклама по отношение на  най-евтините опции - карта за една линия, месечните карти за метрото и талоните от 10 билета.

„Предложението е на двамата съветници от „Демократична България“, но - да, подкрепих го, моят подпис стои там“, призна Бонев пред „Сега“.  

"Защото целта на реформата е столичани да ползват повече градския транспорт, а да не се возят само по една линия - от работа до вкъщи и обратно", каза Бонев. Той заяви, че само в още две европейски столици има карти за една линия. 

Бонев изчисли, че за хората, които досега са пътували с месечна карта за 23 лв., поскъпването при преминаване към годишна карта от 365 лв. ще е със 7 лв. на месец. „Трябваше да решим дали цените на всички превозни документи в София да се увеличат заради поскъпването на горивата и енергията, или да запазим цената на основните карти и билети, като повишим само част от тях. Избрахме второто“, посочи Бонев.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай