Защо Антон Дончев не получи Нобел

Авторът на "Време разделно" се очертава като един от най-силните кандидати

Защо Антон Дончев не получи Нобел | StandartNews.com

През 60-те години Антон Дончев за малко да получи номинация за Нобелова награда за литература. За 12 месеца след излизането си романът "Време разделно" е преведен на основните европейски езици. В САЩ са написани повече от сто положителни рецензии. Три от големите вестници в Стокхолм хвалят книгата. Критиците сравняват автора с Иво Андрич и Никос Казандзакис. Авторът на "Време разделно" се очертава като един от най-силните кандидати. И тогава от София към шведската столица започват да пристигат други предложения, започват едни интриги и клевети, които достигат и до ушите на членовете в Кралската академия - и тя оттегля готовността си за номинация.

Другите творби на Антон Дончев са "Девет лица на човека" /1989/, "Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес" /1968-1992/, "Странният рицар на свещената книга" /1998/, "Трите живота на Кракра" /2007/ - излиза със знака на "Стандарт" и "Захарпий Стоянов", "Легенди за двете съкровища" /2015/, "Сянката на Александър Велики" /2016/.

Когато е на 90, отново излиза "Пробуждане", който пише едва на 25 в тандем с Димитър Мантов, а за юбилея прибавя още една глава към вече напълно самостоятелния сюжет, посветен на Асеновци и борбата им за утвърждаването на Второто българско царство. С различна визия се появи и "Сянката на Александър Велики", чиито главни герои са Александър Македонски и още смели мъже, родени и отгледани на Балканите, които изорават браздите на новата цивилизация.

През последните години Антон Дончев споделяше, че не се отказва от надеждата Холивуд да превърне в кино едно от най-големите му постижения - "Странният рицар на свещената книга". Творбата му, наградена с "Балканика '99", е за  българските богомили, които стигат до Южна Франция, за битката при Монсегюр през 1244 година  и за времето на Албигойския кръстоносен поход, организиран от Римокатолическата църква. Преди началото на пандемията емисари на голяма компания заявяват намерение да направят сериал тъкмо по сценария на Дончев "Еретиците" по романа. Академикът има проект и с Чинечита - италианския Холивуд, както и с документалисти от Азия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай