Заразата в Разлог се разраства, 21 се разболяха от морбили

Мъж си дошъл болен от Рим, три бебета и 13-годишно дете сред болните

Заразата в Разлог се разраства, 21 се разболяха от морбили | StandartNews.com

Растат случаите на заразени с морбили, които засега са все от района на Благоевград. Още четирима души са пипнали шарката, става ясно от съобщение на здравното министерство, съобщи здравното министерство. Така случаите, оповестени до момента, скочиха на 21 буквално за два дни.

Заразата плъзна от детското отделение в Разлог, където са се лекували от други заболявания 18 от общо 21 разболели се.

Всички нови болни са настанени в инфекциозното отделение на благоевградската болница. Става въпрос за три бебета от Разлог, съответно на възраст 1,5 г., 1, 5 г., 1, 8 г., както и за дете на 13 години.

Децата са били лекувани в МБАЛ –  Разлог с различни диагнози и са били изписани преди да се появят клиничните симптоми на първите случаи на морбили, съобщени вчера. В момента се проучва имунизационният им статус.

Четвъртият случай е на мъж на 27 г., също от Разлог, който си пристигнал от Италия преди около седмица с оплаквания от висока температура и кашлица.

Лекувал се е в домашни условия, но поради неповлияване на симптомите, след преглед от общопрактикуващ лекар, е хоспитализиран със съмнение за морбили. Мъжът е в тежко състояние с дихателна недостатъчност и е преведен в Отделение по анестезиология и интензивно лечение.

От извършените лабораторни изследвания на постъпилите вчера 12 проби в Националната референтна лаборатория 7 са с положителен резултат за морбили. До края на деня се очаква да бъдат отчетени и останалите.

А пет от децата, сред първите заразени с морбили, бяха транспортирани до инфекциозното отделение на МБАЛ "Св. Анна" в София. 12-те деца са на възраст от 5 месеца до 12 години. Всички те са били на лечение в детското отделение на разложката болница, откъдето е тръгнала заразата.

За инфекцията с морбили инкубационният период е 1-2 седмици. Обривът обикновено се появява около 14 дни след заразяването. Болният от морбили е потенциално заразен и опасен и може да предава вируса от 1 до 2 дни преди появата на първите симптоми до пълното изчезване на обрива. Това е силно заразна болест и се разпространява по въздушно-капков път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай