Започва Великият пост. Какво е забранено?

Целта е чрез въздържание и смирение да се постигне покаяние

Започва Великият пост. Какво е забранено? | StandartNews.com

На 15 март тази година започва Великият пост. Православната ни църква отбелязва също Св. мчк Агапий и 6-те мъченици с него.

Великият пост (или Велики пости, Света Четиридесетница) е период от седем седмици в християнството, който предхожда най-големия православен, християнски празник Възкресение Христово (Великден). Това е най-продължителният и важен постен период в годината, част от подготовката за Великден, съобщава „Монитор”.

Последната, подготвителна седмица преди постите се нарича Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). Постът включва следните седмици: Неделя православна, Неделя на св. Григорий Палама, Неделя Кръстопоклонна, Неделя на св. Йоан Лествичник, Неделя на преподобната Мария Египетска, Връбница и Страстната седмица, която завършва с Възкресение Христово.

Великият пост е време на посвещаване на човека на Бога, по примера на Христос, който е прекарал четиридесет дни в пустинята в пост и подготовка за своята жертва за човека. През Великия пост трябва да преосмисля поведението си и да се моли да му бъдат простени греховете, за да се пречисти телом и духом. За този период има специален сборник с песнопения, т. нар. Постен триод, който съдържа кратък канон обикновено с покаен характер за всеки ден от поста.

Целта на постите е, чрез въздържание (не само от определни храни, но и от широк спектър „лоши мисли и дела“) и смирение да се постигне покаяние, за да се посрещне достойно Възкресение Христово.

По време на постите са забранени църковните бракове. Затова и една от популярните дати за сватби в годината е последната събота преди постите, а сватбения сезон на практика започва с приключването им.

Строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки.

По време на постите може да се яде всичко, което е от растителен произход. Това са ядките, плодовете, зеленчуците, варивата. Всичко, обаче, трябва да е приготвено с растително масло, а не с краве масло. Подходящи са пресните салатки, спанака, копривата. Тестените продукти не трябва да са приготвени с яйца. Алкохолът също се изключва от менюто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай