Заплатата ми е 1500 лв., ще стане ли 1500 евро? Отговорът на БНБ

БНБ даде ценни разяснения за приемането на европейската валута

Заплатата ми е 1500 лв., ще стане ли 1500 евро? Отговорът на БНБ | StandartNews.com

Отговори на най-горещите въпроси, свързани с приемането на еврото, даде БНБ. Заради все още високата инфлация у нас и липсата на работещ парламент, който да гласува промени в 4 закона, които са част от условията за влизане на България в Еврозоната, България  се отказа от датата 1 януари 2024г. Новата цел е 1 юли 2024 г.За да подготви българите, БНБ публикува списък с въпроси и отговори за еврозоната. Част от тях отговарят на някои от най-големите притеснения на българите по темата за еврото у нас.

При замяната на лева с евро, ако заплата ми е 1500 лв., ще стане ли автоматично 1500 евро, е най-често задаваният въпрос.

Заплатите ще се изплащат в евро след датата на въвеждане на еврото, обясняват от БНБ.

Сумите в трудовите договори следва да бъдат превалутирани в полза на служителя, като се закръгли сумата до най-близкия евроцент. Ако знакът, който следва последния знак, до който се прави закръгляването, е по-голям от 0, една единица следва да се добави към последния знак или ще бъде определена нова сума, чиято стойност не е по-ниска от тази в левове.

Така при превалутирането сумата от 1500 лв. ще стане 766,94 евро и е възможно да бъде закръглена от работодателя на 767 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай