Закриват два язовира в Старозагорско

Закриват два язовира в Старозагорско | StandartNews.com

Стара Загора. Два язовира в Старозагорска област ще бъдат изведени от експлоатация като потенциално опасни. Това съобщи областният управител Георги Ранов в четвъртък след завършването на мащабна проверка на водните обекти в областта. Язовирите „Сухата река 1" в Чирпан и „Янчов кладенец" в чирпанското село Средно градище ще бъдат разрушени и извадени от списъка на общинските и държавни водоеми. За 12 язовира е било дадено предписание да поддържат само 50 на сто от работния си обем през зимата.

Междуведомствената комисия е проверила общо 32 язовира. „На територията на областта няма водни обекти с неизяснена собственост, няма и язовири, които се намират в предаварийно състояние и застрашават инфраструктурата на близко разположени до тях населени места, увери областният управител Ранов. Общо 29 са общинските язовири в Старозагорско, един е собственост на „Напоителни системи", един на земеделското министерство и един частен.

Осем от язовирите, основно на територията на „Мини Марица-изток", не били хидротехнически съоръжения, използували се като пасища или са били дадени на дружеството за нуждите на въгледобива.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай