Вторник,

Загина Боряна Стробъл - българката в "Тесла"

От: Стандарт -
Загина Боряна Стробъл - българката в "Тесла"
A
A
A

38-годишната Боряна Стробъл е била блъсната от автомобил, докато карала колело по велоалея в Уошо Каунти, Невада, съобщават сайтът The Recursive. 

Боряна е родена в Монтана, по баща Динева. Стробъл е фамилията на съпруга ѝ Джей Би, който е съосновател на “Тесла”, човекът, за когото изпълнителният директор Илън Мъск казва: “Ако не беше един обяд, който имахме с него през 2003 г., “Тесла” нямаше да съществува”.

Стробъл, която прекарва по-голямата част от детството си в Мездра, е живяла още в Австрия, Германия и Русия.

През 2005 г. се мести в САЩ, където посещава Калифорнийския университет в Бъркли и завършва икономика. По-късно академичният ѝ път я отвежда в Станфорд, където завършва управление на стратегическите решения и риска.

През 2011 г. става част от екипа на "Тесла", където първоначално е ръководител на отдела за възнаграждения. Кариерата на Боряна в автомобилната компания минава през ръководене на “Системи за човешки ресурси, операции и анализ на данни”. Участвала е в изграждането на някои от ключовите екипи, като “HR информационни системи”, “Бизнес операции”, “Навлизане на нови пазари”, “Интеграция на сливанията и придобиванията”.

През 2015 г. със съпруга си създават фондация „Стробъл“, която е фокусирана върху оказването на подкрепа на проекти в образованието, устойчивото развитие, социалните иновации и откриването и развиването на таланти и лидери по цял свят.

Стробъл участва активно в дейността на базирания в Силициевата долина Български Иновативен Хъб (Bulgaria Innovation Hub - BIH). Тя става ментор в организацията малко след създаването ѝ през 2019 г. и се включва в мисията на BIH да ускори растежа и навлизането на пазара на САЩ за български стартиращи компании с висок потенциал.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички