Задължителна предучилищна за 4-годишните

Ще има и детска градина от в къщи

Задължителна предучилищна за 4-годишните | StandartNews.com

Над 100 детски градини са построени в столицата за последните няколко години. Това обяви Галя Захариева от ГЕРБ по повод разглеждането на второ четене на Закона за предучилищното и училищното образование. В него е заложена задължителна предучилищна за 4-годишните деца.

Просветният министър Красимир Вълчев изтъкна колко е важна предучилищната възраст. Тази възраст е особено критична за децата, чиито майчин език не е български, по думите му. Според редица изследвания има разлика в образователното развитие сред децата, които посещават предучилищна и тези, които не посещават такава. Амбицията на МОН е да се изкорени неграмотността.

От ДПС посочиха, че с този текст се въвежда дистанционна форма в детската градина. Не е направен дебат в обществото за подобна форма на образователно взаимодействие. Не е ясна позицията на родителите по темата. Затова ДПС ще гласуват въздържал се.

Милена Дамянова от ГЕРБ посочи, че текстът е съгласуван с родители и педагози и дори бил предложен от тях. Въпросът наистина има степен на дискусионност, призна обаче министър Вълчев, но това било аварийна  алтернатива.

В крайна сметка и този текст мина, гласуван от депутатите. Приета беше и възможността до 20% от часовете в иновативните училища да се провеждат в електронна среда. Това не касае всички училища, поясни шефката на просветната комисия Милена Дамянова. Този тип обучение ще се прилага след одобрението на МОН.

Разширяването на обхвата на предучилищното образование е добре да започне във възрастта между три и седем години, според вносителите от управляващите. Тя е ключова за езиковото, когнитивното, емоционалното и социалното развитие на децата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай