Забравихме за Ковид, но не и той за нас. Нов вариант подлуди лекарите

Ерис се разпространява по целия свят

Забравихме за Ковид, но не и той за нас. Нов вариант подлуди лекарите | StandartNews.com

Помните ли Ковид-19, заразата която постави целия свят под ключ? Отървахме се от нея и забравихме за изолацията, но заразата не е отминала. Има нов вариант - EG.5, наричан още Ерис. Той се разпространява по целия свят, но не е много опасен според експерт от Университета на Базел, Швейцария, цитиран от ДПА.

"По моя преценка EG.5 не представлява особена опасност", каза Рихард Нехер, ръководител на изследователска група, която проучва еволюцията на вируси и бактерии.

Той добави, че разновидността EG.5 се характеризира с мутация, която улеснява преодоляването на защитата на имунната система. Същата мутация обаче се открива и при други варианти на новия коронавирус, каза той.

"Разновидността се забелязва, защото е разпространена в Китай - което означава върху многобройно население, и рязко увеличи честотата на проявлението си там през последните седмици. Със сигурност трябва да приемем, че с приключването на лятото и след период на ниска заболеваемост, броят на случаите ще започне да расте отново", каза Нехер.

"EG.5 не се различава фундаментално от другите разновидности, но показва постепенна, но бърза еволюция, каквато наблюдаваме от известно време при новия коронавирус Sars-CoV-2", каза той.Преди няколко дни и от Световната здравна организация отбелязаха, че заплахата за общественото здраве от Ерис е ниска въз основа на наличните сега данни. Според тях рискът от варианта е еквивалентен на този от разновидността XBB.1.16 и някои други варианти на Sars-CoV-2.

Разпространението на EG.5 се увеличи от 7,6 на сто от случаите на COVID-19 до 17,4 на сто в рамките на четири седмици от средата на юни до седмицата до 23 юли тази година, посочиха от СЗО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай