Забраната за парковете остава

Продължава и недопускането на граждани в природен парк Витоша

Забраната за парковете остава | StandartNews.com

Продължава забраната за събиране на хора на едно място и за разходки в парковете и градските градини заради мерките срещу коронавируса, разясниха от Столична община. Продължава и недопускането на граждани в природен парк Витоша. Контрол и проверки за спазването на физическа дистанция се извършват от екипите на Столична дирекция на вътрешните работи и общинска полиция. Те ще продължат и в почивните дни. Столичната община подготвя строга организация при препоръка от страна на Националния оперативен щаб за отваряне на големите паркове за малките деца и родителите им.

В неделя, 26 април, ще бъде направено обучение чрез дирекция "Аварийна помощ и превенция" на екипите за създаване на необходимата организация на терен. В учението ще участват само служители на Столична община и доброволци.

"Това изисква сериозен човешки ресурс и подготовка. Нашата задача е да сме готови с организацията за поетапно допускане на хората в парковете. Необходими са ясни правила за разходка на малките деца в определени часове, еднопосочност по големите алеи, за да няма засичане и струпване на хора, без използване на площадките за спорт и игра, както и на пейките и т.н.", обясняват от кметството.

На свой ред столичният кмет Йорданка Фандъкова написа във Фейсбук, че е получила въпроси защо мислят за отваряне на парковете само за малките деца и техните родители.

"Мотивите ни са, че за тях е най-трудно да спазват препоръката да стоят вкъщи и те не могат да излизат сами по друго време. Разходките по тротоари с малки деца не са удобни, нито са най-доброто за тяхното здраве. Трябва да осигурим достъп и на децата със заболявания и специални потребности, защото дългото затваряне вкъщи се преживява изключително тежко от много от тях", аргументира се тя. "Всички те целят да има ясен ред, за да не допускаме нарушаване на дистанцията и събиране на хора. Изработваме и нужните табели и листовки", продължава Фандъкова. И допълва: "В момента в страната ни се регистрира ръст на заболеваемостта и всички въведени забрани, в това число и тези за парковете, са в сила. Останете вкъщи! Важно е, за да можем скоро да излизаме и да се радваме на хубавото време".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай