За топлата вода и референдумите

За топлата вода и референдумите  | StandartNews.com

След като в продължение на почти две десетилетия българският политически елит направо бягаше от думата референдум като дявол от тамян, най-сетне някои от депутатите благоволиха да се съгласят, че все пак гласът народен е глас Божи. Георги Кадиев започна дори да убеждава колегите си и медиите, че въпросният глас народен не само трябва да се чува по-често, но и това да става заедно с редовните избори - общински, парламентарни или за президент. И дори приведе конкретни цифри за излишните разходи за едно такова мероприятие, ако то се прави самостоятелно. Изложи и челния европейски опит по въпроса.

В случая Кадиев, а и всички други политици, които станаха горещи фенове на всенародното допитване, наистина откриват топлата вода. Тя е открита впрочем не в Европа - като изключим Швейцария, която на практика се управлява чрез референдуми - а в САЩ.

Наистина не е лошо да ги стигнем американците поне в това отношение. Те, като пестеливи и прагматични хора, отдавна осъществяват демокрацията си именно по формулата "две в едно". Т.е. когато избират президент или Конгрес, правят десетки, че и стотици референдуми по най-различни местни теми - дали да се строи или не някакъв язовир, защото той ще наруши миграцията на сьомгата, или да се отмени абсурден щатски закон, останал от колониалните времена, забраняващ да разхождаш крокодил по улицата или да носиш пчели в шапката си. Или просто за да легализира марихуаната.

Досега идеята за референдум "две в едно" у нас се отхвърляше с мотива, че се смесвали различни теми и електоратът се обърквал. Интересно защо, след като влязат в парламента, същите тези политици не твърдят, че същият този електорат се обърква. Подобно отношение към хората е просто цинично. Излиза, че те са добри, мъдри и интелигентни, когато гласуват "правилно" - в смисъл, че ти докарват заветните 4 процента от гласовете. И изведнъж стават глупави, невежи и некомпетентни, когато искат да се произнесат за нещо конкретно за страната, за селището си или за дадена социална група. В смисъл, че няма да могат да разделят на две магарета сламата, ако едновременно избират депутати и същевременно се произнесе например дали иска дадено село да мине към друга община.

Слава Богу, че част от политиците ни най-сетне схванаха, че подобна позиция работи против тях. Най-малкото защото наистина става въпрос за излишно харчене на пари. Остава да се надяваме, че предложението ще стане закон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай