За първи път! Проф. Георги Рачев смаян, удрят ни още два циклона

Изненадите от времето изобщо не са свършили

За първи път! Проф. Георги Рачев смаян, удрят ни още два циклона | StandartNews.com

Стихията, която през уикенда удари България, смая топ климатолога проф. Георги Рачев. Аз лично не съм виждал от 30-40 години циклон, който да мине със самото си „око“ толкова централно през страната ни, каза големият експерт по климат у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Защо снегът изпочупи дърветата? Невероятна причина

Той обаче предупреди, че изненадите от времето изобщо не са свършили. Предстоят още две, и то големи.

Още два циклона се насочват към България в дните след като виелица остави страната със затворени пътища, жп линии и безброй скъсани електропроводи и счупени дървета, прогнозира проф. Рачев, според когото понеделник сутринта е последният белег на подранилата зима, а още от следобед температурите са се насочили нагоре и до сряда-четвъртък снегът у нас ще е останал само в планините.

„Циклонът от уикенда бе много впечатляващ за нас, експертите. Аз лично не съм виждал от 30-40 години циклон, който да мине със самото си „око“ толкова централно през страната ни, и то с толкова ниско налягане, 965 хектопаскала, и обилни валежи“, каза проф. Рачев. Според него още във вторник към България ще се насочи нов средиземноморски циклон, който ще е по-топъл от миналия. Именно заради това той ще донесе поледици, особено на по-усойните места.

Циклонът ще носи нови валежи, които над 1000 м надморска височина ще са от сняг и ще продължат да надуват вече задържалата се снежна покривка. В четвъртък и петък времето ще е спокойно и с температури над нулата. Нов циклон идва следващия уикенд, пак топъл и изцяло с валежи от дъжд. „Ноември ще го изпратим с топло време и с температури над средните за сезона“, прогнозира Рачев.

Той даде обяснение на масовия погром върху дърветата, който нанесе стихията през уикенда. В цялата страна улици, булеварди и пътища бяха покрити сякаш с втора настилка от изпочупени клони.

Топлата есен е главната причина за огромния брой счупени дървета в страната, обясни проф. Георги Рачев. „По принцип при първия сериозен снеговалеж през годината дърветата отдавна са се освободили от листната си маса. В голяма част от страната сега обаче заради прекалено топлата есен много дървета останаха до края на ноември с неопадали листа, които на много места може да видите, че дори още зеленеят. Тази листна маса, засипана с един обилен снеговалеж, води до това, че прекалено много сняг се задържа върху дървото и напряга клоните му. Така дори и съвсем жизнени клони, а дори и цели дървета се чупят“, обясни Рачев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
9 Коментара
Геле
преди 4 месеца

Страшните природни стихии, връхлетели страната, са божието наказание за яростната омраза и злоба на нашите жълтопаветни евроатлантическите малоумници към Русия-нашата освободителка.

Откажи
Геле
преди 4 месеца

Страшните природни стихии, връхлетели страната, са божието наказание за яростната омраза и злоба на нашите жълтопаветни евроатлантическите малоумници към Русия-нашата освободителка.

Откажи
exmachina
преди 4 месеца

Пийте си редовно хапчетата!

Откажи
Гарван
преди 4 месеца

Като толкова то харесва да те мачкат иди направо в русия да те "освободят"...

Откажи
Kris
преди 4 месеца

А ти иди в Америка да те на.е..б ъ.тЯсно е,че тукашното е....е не ти стига)))

Откажи
Люпчу
преди 4 месеца

Уволнение...този за нищо не става,прост гадател с неговите метео фантасмагории.

Откажи
Валек
преди 4 месеца

И след 34 г.мизерия и кражби има все още не заблудени а отровени от демократичната лъжлива пропаганда СЛАВА НА РУСИЯ

Откажи
Романов
преди 4 месеца

Аз също съм смаян! Сняг, дъжд и виелица посред зима. Все едно е края на ноември! Немога да повярвам!

Откажи
Дивеч
преди 4 месеца

Тоя е за Курило..

Откажи