Четвъртък,

За българина колата е по-важна от живота

От: Редактор -
A
A
A

Българинът първо застрахова колата си, а чак след всичко останало и живота си. Това коментира застрахователен експерт.

 "Имаше много предизвикателства, но застрахователният пазар остана устойчив, въпреки пандемията. Забелязва се ръст при някои видове застраховки. Вижда се преливане от един тип в други, намалява "Помощ при пътуване", защото не се пътуваше - търсят се алтернативни продукти. Най голямата трудност - да бъдем близко до клиентите.

Бяха трудни времена. Да не караме хората да излизат, а дигитално да ги обслужваме", това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Веселин Ангелов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи. Той изтъкна това, че в България животозастраховането не е развито, а доминира моторният бизнес. 

Ангелов посочи и най-честите застраховки, които българите правят. "Покрай пандемията почнаха да търсят алтернативи. Към момента проникването на пазара е на добро ниво. Най-честите застраховки: българинът застрахова първо колата си, после имота си и най- накрая живота си. Борим се с тази тенденция.

Първо трябва да е този, който изкарва парите",  категоричен е той.  И обясни, че едва, когато вече е налице земетресение, пожар, наводнения, се замисляме за застраховки. "И първо търсим държавата, а не друг вариант", отбеляза Ангелов.

"Ние направихме застрахователен тест, той е с цел да се тества застрахователната грамотност на потребителите. Това е тенденция, която искаме да наложим, да бъдем между бранша и потребителите.

Целим активно повишаване на финансовата грамотност. Идеята е да подхрани любопитството на потребителя", обясни Ангелов. И даде оптимистична прогноза: "В животозастраховането очаквам съществено нарастване, ще продължи търсенето на схеми за инвестиция".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички