За батките и кича  в бг туризма

Най-добре да вдигнем една Вавилонска кула от пластмаса и да въртим кукери на нея

За батките и кича  в бг туризма | StandartNews.com

"Като тръгнеш от разораната дюна" - скоро това ще бъде един от основните ориентири за туристите, които отидат на "Смокините". Точно както от 20 години за посетителите на Средна гора, които търсят пътя до връх Богдан, упътването е: "Първо стигни до изгорялата хижа".
Какво да се прави - каквато е държавата, такива са и туризмът, и ориентирите.

Тъй като парите на страната ни са кът, ние не разчитаме на маркировки и подновени обекти, а на съсипани, разрушени и затънали в руини места, които да ни упътват към плажа или към върха. Е, затова и върховете ни са такива. Да не говорим за плажовете. В момента държавата ни губи уникални места, с които би привлякла туристи, заради безхаберието си.

И налива милиони в кичозни атракции, които са насочени единствено към чужденците, но след второто-третото посещение не биха привлекли и тях, тъй като вече са ги виждали. 

Един батка плати на багерист да срине дюна на "Смокините", защото му пречела на гледката. Направи го в момент, когато мястото не е посещавано и никой няма да види какво ще стане. Друг е въпросът дали батката не е подставено лице на някоя по-голяма батка. Въпросът е, че мястото е имало концесионер, който явно дори не си е направил труда да следи целогодишно какво се случва там. Въпреки че е пределно ясно, че ако стане някакъв золум, то ще е извън сезона. 

Едни хора, взели за целодневно управление хижа на Черни връх, не допуснаха турист вътре. Какъвто и да е бил той, те имат договор, който не са изпълнили. 

Въпросът е, че на държавата за това не й пука. Тя отдава планински заслони, строени преди години, за жълти стотинки и разчита изцяло на добронамереността на хижарите, за да ги управляват по правилата. Някои от тях си ги превръщат в частни вили. Но, разбира се, властта реагира само, когато стане скандал. В останалото време прави туристически лога, които повече наподобяват баница, за да привлече чужденците у нас, въпреки че и на тях, завалиите, сигурно им е писнало от кич.

Вдига Вавилонски кули и кани кукери за откриване на Европейската столица на културата, където всеки почитател на културата очаква да открие нещо ново и различно, а най-вече и съвременно.

За привличането на чужденци се впряга цялата рекламна машина, а кметове откриват екопътеки и чешмички с европари на два метра от града с ярка маркировка и надпис на коя точно партия да благодарим за изделието. За сметка на това истинските любители на планината подновяват със собствени средства маркировките на високите места, за да не може българските планинари да се объркат и изгубят.

Родните туристи, особено онези, които не могат да дадат дневната си надница за чай в планината, не са таргет на тази държава. Те няма как да направят оборота, който й е нужен. Нещо повече - сами са си виновни, че ходят на такива скапани места, а не карат ски в Алпите, където маркировките били в ред. Защо после се чудите, че се отправят към чужбина - ами защото българите, които практикуват туризъм тук, държавата отсега ги брои за втора ръка. 

Впрочем имам идея как да привлечем допълнително чужденци към родните планини и най-сетне да оправим състоянието на маршрутите ни там - вдигаме над заслона на Богдан едно подобие на Вавилонска кула от пластмаса, слагаме кукери на смени да обслужват туристите и правим чая 20 лева. Вярно, ще ни струва няколко милиона повече от оправянето на самия заслон, но ние тези харчове ги умеем. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай