Яжте чесън за свеж дъх

Яжте чесън за свеж дъх | StandartNews.com

8 бабини рецепти за здрави венци

Ягодите чистят зъбен камък, кашуто пази от кариес

Болезнените венци са сериозен проблем, който може да доведе до още по-сериозни последици. Познати са множество форми на домашно лечение и профилактика, като едни от най-известните са морската сол и содата за хляб. Ето обаче няколко не толкова разпространени домашни рецепти, които могат да облекчат болката.

1. Сок от боровинки

Сокът от боровинки и неговите неговите лечебни сили са познати отдавна. Сега обаче канадски учени разработват лечение срещу възпаления на венците като гингивит с екстракт от горския плод. Боровинките са показали антибактериален и антивъзпалителен ефект и предотвратяват разпространението на микробите по зъбите. Докато чакаме да се разработи този вид лечение обаче, може да се задоволите с пиенето на пресен плодов сок. Само имайте в предвид, че трябва да е неподсладен.

2. Мед

Както боровинките медът също има антибактериално и антивъзпалително действие и затова може да е много ефективен при лечението на възпалени венци. След измиване на зъбите разтъркайте болното място с малко пчелен еликсир. Внимавайте обаче с количеството, защото медът има високо съдържание на захар.

3. Торбички чай

Хитър начин да намерите облекчение при болки във венците е като наложите торбички чай. Останете ги да се изкиснат във вряла вода за 2-3 минути, изчакайте ги да изстинат и си направете компрес. Може да пробвате например с чай от лайка, джинджифил и канела.

4. Алое вера

Лечебните сили на алое верата срещу кожни заболявания и рани са широко познати. Тя обаче може да е полезна и при болни венци заради противовъзпалителните и заздравителните си сили. За целта просто трябва да намажете венеца с гел от алое вера. Той ще помогне и при лош дъх или язви в устата.

5. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има доказани антивъзпалителни свойства и за това може да облекчи раздразнени или възпалени венци. Изследване публикувано в австралийския стоматологичен журнал е установило, че няколко капки от масло от чаено дърво могат да спрат кървенето на венците и да помогнат при гингивит. За целта може просто да капнете няколко капки на пастата си за зъби или направо да потърсите паста за зъби с екстракт от чаено дърво.

6. Чесън

Чесънът има антибиотичен ефект и затова може да помогне при инфекция и лош дъх. Стрийте една-две скилидки чесън и нанесете пастата на болното място. Ако имате под ръка каменна сол, можете да добавите малко към стрития чесън.

7. Кашу

Кашуто ефективно се бори с бактериите, които предизвикват кариеси, акне и дори туберкулоза и пневмония. Затова, не е странно, че намира широка употреба в народната медицина на различни племена в Бразилия и Индия. Има сведения, че те използват листата и кората от дървото, за да облекчат зъбобола. Независими изследвания твърдят, че кашуто може да лекува даже абсцес на зъба. За да има ефект обаче, трябва да се приема сурово.

8. Лимон

При проблеми с венците като цяло се препоръчва засиленото приемане на храни с високо съдържание на витамин С - като цитруси. Антиоксидантите подсилват израстването на съединителната тъкан и спомагат за регенерацията на костите, все често срещани причини за проблеми с венците. Затова лимонът може да бъде особено полезен. Изстискайте го, добавете сол и с тази смес намажете болното място. Друг вариант е да смесите сока с пюре от ягоди, тъй като те помагат за премахването на зъбния камък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай