Янтра наводни църквата с гроба на Калоян

Храмът "Св. 40 мъченици" във Велико Търново е затворен, няма да приема посетители днес

Янтра наводни църквата с гроба на Калоян | StandartNews.com
  • Храмът "Св. 40 мъченици" във Велико Търново е затворен, няма да приема посетители днес

Река Янтра наводни двора на църквата музей „Св. 40 мъченици” във Велико Търново, която пази гроба на цар Калоян. Храмът е затворен днес и няма приема посетители.

ВИЖ ОЩЕ: Река Янтра излезе от коритото си в Търново

Църквата е най-известният средновековен български паметник във Велико Търново. Построена е от цар Иван Асен II в чест на голямата победа на българите при Клокотница над войските на епирския деспот кир Теодор Комнин на 22 март 1230 г.

ВИЖ ОЩЕ: Маринов : Още 50 см вода и влаковете спират

През XIII-XIV в. църквата „Св. Четиридесет мъченици“ е била главна църква на манастира „Великата лавра“, който се намирал в подножието на Царевец на левия бряг на Янтра. Била е още царска църква по време на Иван Асен II. Състои се от две части – продълговата базилика с шест колони, поставени в два реда, три полукръгли апсиди и един тесен притвор от запад, и от една пристройка, построена по-късно към западната и страна.

ВИЖ ОЩЕ: Потопът не стихва, очакват ни още бури

В църквата „Св. Четиридесет мъченици“ се намират едни от най-значителните писмени паметници – Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум.

Системните археологически проучвания започват през 1969 г. Извънредно голям интерес предизвиква открития през октомври 1972 г. гроб на цар Калоян. Откритите тленни останки са на мъж, висок около 1,9 м, в богато войнско облекло, украсено със сложна шевица с вплетена златна сърма и бисери, на ръката със запазен масивен златен пръстен печат, тежащ 61,1 г, на който има хералдично изображение на барс и надпис в негатив: „Калоянов пръстен“. Със същия хералдичен знак през 1981 г. бе открит и печат – неопровержимо доказателство за гербовия знак на българите при Асеновци.

Река Янтра продължава да е с метър под критичното си ниво. Водата се повиши драстично през нощта заради приливните вълни от балканските притоци на реката.

Още в 3 часа сутринта кметът Даниел Панов свика група за реакции при бедствия и аварии, а служители на общината, полицията и пожарната, включително и на Гражданска защита бяха по критичните точки. С част от оперативната група, кметът беше на място в квартал "Асенов".

Нивата на реките Янтра, Белица и други се следят на всеки 15 минути. Водата в селата Пушево и Килифарево, и в квартал "Чолаковци" започна да спада сутринта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай