Яки жеги във вторник, жълт код в цялата страна

Дневните температури ще достигат между 34° и 39°, в София 34°-35°

Яки жеги във вторник, жълт код в цялата страна | StandartNews.com

Днешният вторник ще е най-горещият ден от началото на лятото, става ясно от прогнозата на синоптиците. Температурите ще достигнат до 39 градуса, а средните за цялата страна няма да паднат под 33-34 градуса.

Жълт код за високи температури е обявен за цялата страна, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). При тази степен на предупреждение са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Лекарите също предупреждават хората със сърдечно-съдови проблеми, възрастните и децата за възможни здравословни усложнения.

Във връзка с горещините Столична община ще раздава безплатна минерална вода на гражданите от 13:00 ч. на четири пункта в града - на площада пред църквата „Св. Неделя", на „Орлов мост" при езерото „Ариана", на пилоните на НДК и на площад „Славейков".

Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб южен вятър. Дневните температури ще се повишават още и максималните ще бъдат между 34° и 39°, в София 34°-35°, пише в прогнозата на НИМХ.

Над Черноморието също ще бъде слънчево. Ще духа до умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 29° - 30°. Температурата на морската вода е 26° -27°. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала.

Над планините ще е слънчево. Ще духа умерен, по високите и открити части - временно силен вятър от изток-североизток. Температурите ще се повишат още и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 28°, на 2000 метра – около 22°.

Екстремален индекс за пожароопасност има на места в област Добрич, уточняват още от НИМХ. Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони и че пожарите са трудни за овладяване. За останалите територии на областта важи оранжев индекс, който означава, че опасността от пожари е много голяма. Такава опасност има и на места в областите Благоевград, Силистра, Бургас, Хасково, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Плевен, Враца и Силистра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай