Ядем опасна майонеза (ОБЗОР)

Ядем опасна майонеза (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пробутват ни майонеза без яйца, но пълна с нишесте, захар и вода ни пробутват. Това разкри проверка на Асоциация "Активни потребители", която е тествала 16 родни марки. Експертите са установили фрапиращи разминавания между изискванията за продукта и съдържанието. Оказва се, че в половината от изследваните майонези маслеността е в пъти под допустимата - вместо изискваните 65-80%, тя е средно 34,4%. За сметка на това съдържанието на вода е щедро, като рекордьор с 81% е "Атлантик Ко" от Пордим. Коктейлът е още по-опасен, защото е установено използването на нишесте, което изобщо липсва в рецептата за майонеза, както и захар в пъти над разрешеното. Например в рекламираният като детски продукт "Олинезко" малкото мазнини са "компенсирани" с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. На опакова това прави 5 чаени лъжици захар, което повече го доближава до шоколада по хранителна стойност.

Според стандартите във Франция и САЩ в майонезата трябва да има поне 65% растителна мазнина. Според по-общите разбирания мазнината може да e от 40% до 80%. Майонеза с мазнина под 50% на места се обозначава като "нискомаслена" или "диетична". В България стандарт няма. Традиционно у нас майонезата се прави от рафинирано слънчогледово олио. От проверените 16 марки майонеза при 8 мазнините са по-малко от написаното на етикета с цел пестене на пари чрез влагане на по-малко олио. Според етикетите, количеството мазнини в майонезите е средно 34,4%, а измереното при проверката на Асоциация "Активни потребители" е 27,6%. Най-ниската измерена стойност е 6,5% при продукт от Стара Загора (ЕТ "Николина Алендарова"), което може би е рекорд в световен мащаб, посочват от Асоциацията.

Известните стандарти допускат влагане на малко количества вода. В българските "майонези" средно има 58,3% вода. В 9 от продуктите тя е над 60%, а рекордьор с 81% е "Атлантик Ко" ЕООД от Пордим. В такива продукти драстично се повишава окислението на мазнините. Това води до натрупване на токсични и канцерогенни вещества, посочват от Асоциацията.
Въглехидрати в майонезата не би трябвало да има с изключение на минимално количество захар като подправка. Тестовете показват, че във всички марки има нишесте и две технологични добавки (Е412 и Е415 - гума гуар и гума ксантан), които също са въглехидрати.

Допълнително според етикетите в много от марките има добавени захар или други подсладители. Често количеството на въглехидратите надхвърля 10%, което е много повече от написаното на етикетите. Затова при 4 продукта е измерено и съдържанието на въглехидрати. Резултатите показват, че въглехидратите в тези марки надхвърлят 20%.

Въглехидратите заместват липсващите мазнини, а въпросните "майонези" се доближават повече до шоколада по хранителна и енергийна стойност, отколкото до международните стандарти за майонеза, посочват от Асоциацията. Тревожно е, че захари са добавяни и в продукти, рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза на "Олинеза") малкото мазнини са "компенсирани" с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Само захарта за една опаковка от 450 грама е 22,5 грама, което е почти 5 чаени лъжици захар.

В 6 от 16 търговски марки майонеза няма яйца. Това означава, че те не могат да се наричат майонеза, посочват от Асоциацията. Тези храни би трябвало да се наричат "салатен дресинг". В сегмента на най-евтините продукти - под 4 лв. за кг., попадат 6 търговски марки, като при три от тях няма яйца. При скъпите майонези (над 5 лв.) няма установени проблеми или измами от страна на производителите.

Приготвянето на майонеза в домашни условия е много лесно. Само трябва с миксер да разбиете 2 жълтъка с една чаша олио или зехтин и да добавите сол и киселина на вкус. Асоциацията предлага да се утвърди национален (доброволен) стандарт за майонеза, съобразен с международно утвърдените практики, а сосовете без яйца да не носят наименованието "майонеза".

Какво съдържат проврените майонези:

Вода - средно 58,3%

Олио - средно 27,6%, в Белгия е 80%, а в САЩ 65%

Киселина - лимонена, оцетна (оцет) или винена

Яйца концентрат/прах - средно 2-3%, в Белгия е 7,5%

Овкусители - сол, захар, подсладители (сукралоза) и подправки

Емулгатори - гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), по света се използва главно лецитин

Консерванти и антиоксиданти - бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203)

Въглехидрати - царевично/картофено нишесте (Е1420 - 1450)

Оцветители - бета каротен и анато (Е160б)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай