Сряда,

Възможно ли е уволнение заради лайк във Фейсбук?

От: Стандарт -
Възможно ли е уволнение заради лайк във Фейсбук?
A
A
A

Уволнения заради "неподходяща" профилна снимка в личен профил във Facebook или заради харесване на определени публикации в социалните мрежи - това са само част от сигналите, които получават през последните няколко години в КНСБ.

"Тези сигнали са от няколко години. Сега има по-голям интензитет и позволиха да бъдат засечени, за да можем да ги представим пред обществото. Става въпрос най-вече за сигнали от работещи в социалните мрежи. Без значение дали го прави под формата на физическо лице или в лично качество, работещите търпят санкции, защото правят интензитет във Facebook", каза националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов пред bgonair.

Той допълни, че няма никакво законово основание човек да търпи подобни санкции.

"В закона няма някакво основание, за което работещият да носи наказание за това какво прави в личния си профил във Facebook. Личният профил в социалните мрежи е лично пространство и няма никакво отношение с професионалните ангажименти. Работещите трябва да знаят, че поведението им все още не е обвързано юридически с това какво работят, кои са", коментира още той.

И подчерта, че Европа в големите компании фирмите са направили своите препоръки, политики и правила за работещите.

"Практиката там е такава, че когато човек започне работа, му се показват правила, които са точни и ясни. Те са за това какво се препоръчва как човек да действа в социалните мрежи. Част от тях препоръчват да не се споделя служебна информация, да не се споделя информация за колеги", добави националният секретар на КНСБ.

Той припомни, че правата на човека са уредени в Кодекса на труда и вътрешните разпоредби на фирмата.

"Ако някъде има уредени правила за Facebook - те са препоръчителни на този етап. Регулация на общуването би следвало да има. Но темата е много деликатна, защото става въпрос за лична свобода и свобода на словото. Много често хората нямат хигиена на общуване, качват подигравателни снимки за колегите си", каза още експертът и посочи, че в момента хората се сблъскват с дисциплинарни наказания, заплахи за уволнение, а някои и директно са уволнени.

"Трябва да знаят, че всички такива актове, които са се случили, са отпадали в съда, защото не е законно. Но работодателите използват всякакви други прийоми, за да покажат положението си спрямо работещите", категоричен е Тодор Капитанов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички