Възможно ли е? Голяма изненада с Гражданска отговорност

Противно на инфлацията и всеобщото поскъпване на стоки

Възможно ли е? Голяма изненада с Гражданска отговорност | StandartNews.com

Противно на инфлацията и всеобщото поскъпване на стоки и услуги, задължителната застраховка Гражданска отговорност поевтинява. До пазарния парадокс се стига заради лютата конкуренция в бранша.

"За 10-годишен автомобил със собственик физическо лице на 45 години от Пловдив и кубатура 1600 см3 най-ниската тарифа по задължителна застраховка Гражданска Отговорност в момента е 214 лв. Спрямо миналата година повечето тарифи са по-ниски. Има редки случаи, при които се запазват или леко се увеличават, но това е по-скоро изключение", коментира Ангел Налбантов от застрахователен брокер „Налбантов и син“. 

Наблюденията му сочат, че през цялата 2022 година тарифите по Гражданска отговорност като цяло са се понижавали. В същото време обаче има ръст на изплатените обезщетения и това е лесно обяснимо с увеличението на цените на сервизните услуги,труда и ремонтните части. Но това сякаш не притеснява застрахователите. 

Всяка компания има собствена политика при определяне размера на премиите по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, като се вземат предвид основни рискови фактори като възраст/стаж на водача, населеното място по регистрация на превозното средство, вид и мощност на автомобила и други

Компаниите имат и вътрешна база данни на клиентите си, където се вписват ПТП-тата. Безрисковите водачи по правило плащат по-ниски премии.

Като цяло, автозастраховката все още е под нивата на предпандемичната 2019 година, коментира и Константин Велев, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи. Тогава средната премия е била 260-270 лв., а сега се движи около 240 лв., уточни той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай