Въздухът у нас няма да се оправи до 10 години

До края на януари съществени валежи не се чакат, всички трябва сериозно да се замислят

Въздухът у нас няма да се оправи до 10 години | StandartNews.com
  • До края на януари съществени валежи не се чакат, всички трябва сериозно да се замислят
  • Социалното министерство е най-големият замърсител - то раздава дърва и въглища без пари, казва проф. Георги Рачев

* Ако рибата в "Студена" падне на дъното, ще умре и допълнително ще компрометира водата

* София никога не е имала по-чист въздух, отколкото в момента

* В центъра на Париж може да имаш камина, но не на дърва, а на газ

- Проф. Рачев, какво време се очертава до края на зимата?

- Очертава се топла зима, както и суха. До края на януари не виждам съществени валежи у нас. Така че перничани, а и не само те, трябва много сериозно да се замислят. Няма да има вода, те вече са на мъртвия обем. Аз не знам, дано някой е извадил рибата от язовира. Ако тя падне на дъното, ще умре, защото поради мътилката няма да има кислород. И по този начин допълнително ще компрометира водата.

- До каква степен, според Вас, пожарите в Австралия се дължат на климатични промени, и до каква те са-мите ги предизвикват?

- Пожарите в Австралия обхващат все повече територии. По площ те вече са два пъти по-големи от пожа-рите в Сибир и около пет пъти по-големи от тези в Амазония, където при това не горяха влажните екватори-ални гори, а саваната. Тя е по-особена ландшафтна зона, в която освен гори има и доста треви, а и пет месе-ца е суша. Много трудно е да се каже, че климатичните промени са предизвикали пожарите в Австралия. Там пожари е имало, ще ги има и в следващите години. Те са част от естествената природа на Австралия. Както и в Сибир. Но между Сибир, от една страна, и Австралия или Калифорния от друга, има огромна разли-ка. В Сибир при разстояние от София до Пловдив няма жив човек. И този, който призоваваше да се изпратят екипи, не е виждал горски пожар. Как ще изпратиш хора на такова място, като те трябва да имат медицинско обслужване, да се хранят, да нощуват някъде, трябва логистика - това е като на война. Как ще изпратиш еки-пи в район, в който няма нищо? В някои периоди от годината ги няма дори и дивите животни, защото нямат храна. Ако, не дай, Боже, се случи нещо с някой доброволец, кой ще поеме отговорността?

А в Австралия и Калифорния нещата стоят различно, защото там пожарите засягат антропогенната дейност - домовете и инфраструктурата, построена от човека. Затова и в Калифорния бе хвърлена националната гвардия и всички пожарникари. Важно е да се знае, че горски пожари винаги е имало, но те ще нанасят все повече щети поради простата причина, че ние, хората, вече сме навсякъде. Защото, ако погледнем от друга гледна точка, горят горите, които ние посадихме. Ако ги нямаше, щеше да изгори тревата и пожарите няма-ше да имат такъв огромен ареал.

- Все пак нали точно горите са така наречените "бели дробове" на планетата?

- Това е другата мантра, която се повтаря, но не е вярна. Горите осъществяват едва около 30-35 на сто от кислорода на света. Останалия кислород го създават зелените и кремъчните водорасли в световния океан. Искам да ме разберете правилно - не искам земята да бъде без гори. Искам да бъде все по-зелена, което и става. Въпросът е, че ние сечем безогледно, сечем ценните видове, както и онези, които са най-близко до транспортните връзки, за да ни е лесно. Тоест, няма сериозна световна грижа за гората. Направете една справка какво е представлявала България по време на Освобождението. Тя е била една гола пустиня! Вито-ша не е била това, което познаваме - там е нямало гора. Тя е била гола планина. Да не говорим за южните склонове на Стара планина, които са към Горнотракийската низина - там е нямало кьораво дърво. България никога в своето съществуване не е била по-зелена, ако не се върнем сто хиляди години назад.

- Как да си обясним тогава хайдушките песни, които възпяват зеления Балкан? Или точно поради оскъдна-та зеленина, това е било особена ценност?

- Може и така да се приеме. Но ако трябва да търсим логиката, естествено е, че колкото повече гори за-саждаме, толкова по-голяма е и вероятността един горски пожар да стане неконтролируем. И тук е мястото на географи като мен, на еколози и инженери. Хора, които да се обединят не два милиарда австралийски до-лара да бъдат хвърлени за справяне с последиците от пожарите, да се направи така, че с около половин милиард да се извърши превенция. Там, където има много гори, да се поддържат целогодишно много сериоз-ни просеки, така че да не се прехвърли от единия край на просеката до другия. Има го във всички развити страни, които имат много гори и са заплашени от подобни пожари. Има го и в Австралия, но трябва да бъде преосмислено - да се разшири просеката, да няма трева или храсти, за да се прехвърли пожарът. Трябва ця-лостно преосмисляне - ето, в Калифорния изгоряха къщи за милиони, а не една обикновена барачка на село. Изгоряха големи имения. Ние, хората, сме навсякъде, и човешката дейност дава своя дял. Масовият туризъм, неконтролируемото палене на огън... В австралийските гори има много листа, които когато изсъхнат, горят перфектно. А дъното на една захвърлена бутилка или буркан може да изиграе ролята на лупа и да запали огъня. Това са така наречените тихи бомби и също са резултат на човешка намеса. Или - баба Гичка запалва старите листа на двора, ама ги пали при силен вятър, докато накрая изгори и собствената й къща. Малко ку-риозно е - едни раздават филмови награди, а други отиват в Австралия да се борят с пожарите. Едните гасят, а другите са на плажа и до тях гори пожар. Проблемът е многопластов.

- Явно е, че трябва да има превантивни мерки. Но има ли митове по отношение на климата - вредните емисии, глобалното затопляне.

- Митовете се употребяват с определен икономически ефект - нека да бъдем честни. Едната мантра е свързана с изсичането на горите. Естествено, секат ги, защото както у нас електоралната маса на някои партии е зависима от дървесината, с която се сдобива, президентът на Бразилия спечели с гласовете на този електорат, който умишлено си запали тревите, за да отглежда соя и телешко месо за богата Европа. И богата Европа им се скара. А те казаха "Защо не си гледате вашата къщичка и да ни оставите, тъй като ние искаме да живеем точно така, както живеете във Франция?" Имам предвид скандала между френския и бразилския президент. Не са така простички по детски нещата - това е добро, това е лошо. Австралия, например, не може да бъде обвинена, че е държава, която не взе-ма мерки превантивно. Много топло бе това лято, може да е имало и човешка намеса. Имаше и така наречените сухи мълнии - това е светкавица без дъжд. При един пожар тя е допълнителната искра, която подпалва ландшафта. Човек, който не е бил на горски пожар, а аз съм участвал в потушаването на над 30, няма как да разбере какво оз-начава горещото време, съчетано с вятър. 28 души загинаха в Калифорния и половината бяха пожарникари. Само преди няколко години в Атика в района на Атина изгоряха 70 души в един изключително баровски квартал. Хората се хвърляха в морето от високите скали. Мястото бе гъсто застроено, с много зеленина - и като пламне от едната страна, ако вятърът е в благоприятна посока, няма гасене. Ето в такива пожароопасни райони трябва да има някак-ва санитарна чистота за броя на къщите. Но това са земи, за които се плащат милиони - пак опираме до икономи-ката.

- Напоследък започна да става мантра как в името на екологията трябва да се откажем от част от икономика-та си и от някои вече придобити блага - например автомобилите, самолетните билети...

- Напротив, това, което се говори, е полезно точно за определени икономически кръгове. Да се върнем назад в пещерите и по дърветата - това послание е достойно за клинична пътека в раздел психиатрия.

- Наскоро един общински съветник предложи не всеки да има достъп до автомобил, за да се изчисти възду-хът над София.

- И нашите, и световните политици мечтаят нещо да се случи, докато им трае мандатът. Да има нещо, с което да блеснат, а такова животно няма. Всички програми са дългосрочни. Специално за България - въздухът няма да се изчисти в близките 10 години. Защото, първо, ние трябва да имаме няколко национални дългосрочни програми за премахването на старите коли, но поетапно, а не от раз - чрез икономически лостове на подпомагане или санкции. След това трябва да си променим отоплението и да се научим да си чистим къщичката. Докато не започнат да се мият София и големите градове, този прах, който се е отложил веднъж на тротоара, като изсъхне, отново се връща в атмосферата. Нямаме не само политическа, но и човешка воля. Ние като потребители не сме готови да се отка-жем от старите коли, не сме готови да поемем някои дребни решения.

- Но на практика, каквато и санкция да се предложи, това засяга предимно хората с нисък социален статус...

- Така е. Социалното министерство е най-големият замърсител - то раздава дърва и въглища без пари. Докато не газифицираме големите градове, ние ще се тровим в собствения си дим. А темата за такава програма никой не повдига. Ако някой надигне глас срещу старите автомобили, пада от власт веднага и на място. Ето пример - в цен-търа на Париж може да имаш камина, но вече е забранено да я ползваш на дърва. Ще си прекараш газ. Редица градове ограничиха старите автомобили в най-активните часове на седмицата. Но това се прави стъпка по стъпка, не от раз. Иначе какво излиза - преди пет години, когато си купуваш колата, си добър, защото инвестираш в икономиката, а сега ти казват - сори, не може да се кара такава кола.

И ако се върнем на Австралия, защото тя е част от цялостната екосистема, горските пожари са част от обновява-нето на гората. Не трябва да се търси някаква катастрофална сила в това. Ще има пожари и занапред, въпросът е да ги ограничим. Ние се адаптираме, но явно е, че тези мерки трябва да станат още по-обхватни и строги. Всяка една нация се учи от грешките си, вайкането е за "пишещите братя", защото хората искат да има съспенс.

- А каква е ролята на екоактивистите и специално на Грета Турнбьорн в цялата екоинвазия от миналата година?

- Каквото и да кажа срещу Грета, може да бъде подсъдимо, защото не е пълнолетна. Грета може да си говори всякакви глупости, но аз й препоръчвам да се върне първо на училище, защото това е задължение на всяко европейско дете. Да чуе инакомислещите, да отиде след това в университета, да разбере, че не е така просто, както тя го представя, защото баща й иска да изкара малко пари, но пък други бащи ще останат без работа. Аз често давам този пример - в зората на капитализма исках да затворя "Кремиковци" и участвах в едно такова движение - да пре-махнем комбината, който беше каверната на белите дробове на града. Когато отидохме в "Кремиковци" да обяс-няваме тези неща, ни посрещнаха едни мъже и жени, които не ме гледаха ласкаво, защото оставаха без работа. Там работеха 15 000 души, да не говорим за семействата им. Една десета от населението на София оставаше без доходи. Това е катастрофа за икономиката. А като няма икономика, откъде ще вземем пари за екологични проек-ти? Нещата трябва да се правят стъпка по стъпка. Ето, "Кремиковци" вече го няма, но истерията по мръсния въздух продължава. Ние имаме проблем, и едновременно с това ще Ви кажа, че София никога не е имала по-чист въздух, отколкото в момента. Но трябва да се направи много повече, да се алармира и да се говори.

- И сега уж се говори...

- Вижте какво се получава - давам хипотетичен пример. Аз съм собственик на един ТЕЦ и разполагам с пари. Представете си една мултинационална компания, която разполага с трилиони. За тези хора вече стана модерно да си купуват учени. И това са дребни пари, хората си купуват цели организации. Купуваш си правилния експерт, аз например не съм видял независим енергиен експерт. После купуваш медия, където да говори твоят специалист. Накрая за капак си правиш няколко неправителствени организации със зелена насоченост. С пари в днешно време може да напазарувате всичко. Ето - питате ме за Грета Тунберг. Детето е болно. То казва някои истини, които ние знаем, но не може да се вменява непрекъснато чувство за вина. Тя обвини света, че настъпва хаос. Е, не настъпва. Напротив, светът никога не е бил толкова богат, толкова сит и толкова мирен, колкото е в момента. Нека някой се върне назад в историята и да ми каже кога светът е бил толкова богат. Преди 50 години при същия пожар в Австра-лия какво щеше да стане? Никой нямаше да преброи нито коалите, нито кенгурутата, които са загинали. Нямаше да има кой. Аз видях по телевизията поне 5 коали, на които хората даваха вода - значи сме ги спасили. Ние, хората, навлязохме в дивата природа и само ние можем да поправим собствените си грешки. Няма такова животно, което да пренебрегне собствената си безопасност и собствените си интереси, за да спасява друго.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай