Война срещу фейк новините за вируса

И собственици на социални мрежи като Марк Зукърбърг на Facebook ще блокират уебсайтове

Война срещу фейк новините за вируса | StandartNews.com

Никой не оспорва свободния избор на решение дали да се ваксинираш или не. Напротив, това непрекъснато се заявява от здравните власти. Известни са и позициите на антиваксърите. Не само у нас.

Но има граници, които не бива да се прекрачват. В стари европейски демокрации, още от началото на пандемията се действа безкомпромисно срещу всички, които саботират борбата срещу коронавируса.

"Към настоящия момент е установено лицето, което е експонирало това съобщение. Установен е електронният портал. В момента се изготвя профил на извършителя и това, по което се работи, очевидно е, че става въпрос за някой анархист, нищо не го свързва този човек с град Разград, нито с пострадалата.

Много подло като замисъл и от морална гледна точка и от наказателен правен аспект.", обясни пред БНТ окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.

Никак не е случайно, че и собственици на социални мрежи като Марк Зукърбърг на Facebook ще блокират уебсайтове от своята рекламна платформа, ако пускат фалшиви новини.

Разпространяващите ги грози затвор до 5 години и глоба до 50 000 лв. Затова е похвална бързата реакция на правораздавателните органи в Разград да разследват новинарски сайтове тиражирали информация за “починала” учителка след поставяне на ваксина срещу Covid-19.

Нека да не се подвеждаме, а да се водим единствено от разумни и най-важното - добре информирани, базирани на истински данни решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай