Вотът като начин на употреба

Вотът като начин на употреба | StandartNews.com

Вотът на недоверие към кабинета доведе до бурни дебати вчера. В петък е гласуването, което според всички сметки и прогнози няма да разклати кабинета. Кой какво търси и какво спeчели и загуби от вота? "Стандарт" попита политолога Първан Симеонов и социолога Кольо Колев.

Борисов спечели най-много, като събра БСП и ДПС като своя опозиция

Първан Симеонов, политолог

Този първи вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 2" е важен с това, че с него БСП като че ли влиза в малко по-ярка опозиционна роля, която бяхме позабравили.

Дълго време столетницата се занимаваше предимно със себе си. Ясно е, че ще го прави и в годината на своя конгрес. Второ, много важно за този вот е това, че на него пролича, че ДПС сменя курса. След разжалването на Местан Движението преосмисли десния завой на партията. ДПС беше завило надясно, беше се доближило до ГЕРБ. Сражаваше се с реформатори, с патриоти, но никога с ГЕРБ. Сега ДПС се заявява твърдо като опозиция, поне на видимо ниво. Трето, вотът е много удобен за Бойко Борисов. Защото Радан Кънев е опозиция в тила, а вотът е опозиция по фронта. При това положение Борисов трябва да е щастлив, че може да разказва, че БСП и ДПС са му опозицията. У нас това е реклама. Четвърто, аз очаквах около този вот да се разшуми малко повече от страна на самия ГЕРБ. Ако аз бях на тяхно място, щях да го използвам по-пропагандно - ето, БСП и ДПС са срещу нас, това ли е нашата алтернатива. Този вот е удобен за Борисов и по още една много видима причина. Той някак си консолидира образа на управлението. Показа БСП, ДПС и някакви други срещу управленската коалиция. А това вече беше нужно за тях, защото управленската формация вече има разломи и вътре в себе си. Много отдавна не я бяхме виждали от едната страна на барикадата. Удобен е за Борисов и за това, че вече принуждава Радан Кънев да притъпи малко остротата си. Борисов си дава сметка, както стана ясно, че и двата големи лагера го притискат и ми се струва, че ще се опита да възстанови баланса. Той леко беше позагубил прозападна, продясна легитимност, но в последните няколко дни се опитва да навакса. Обикновено в един такъв вот могат да спечелят и двете страни - и опозиция, и управляващи, защото могат да развият ярко тезите си и да стегнат своите хора.

Аз лично не мисля, че този вот ще мине, но идеята на един вот обикновено е дебатът.

Москов е удобна мишена за атака

Кольо Колев, социолог

Вотът на недоверие определено няма да доведе до падане на кабинета. Конфигурацията в парламента е такава, че не можем да очакваме той да мине. Разбира се, че това не е и смисълът на този вот, както не е бил и на много от предишните, които сме наблюдавали. Става дума да се атакуват определени конкретни политики на управляващите с цел да се докаже тяхната несъстоятелност и в този смисъл да постави под съмнение самото властване на управляващите. Това е целта в случая и темата съвсем не е неудачна, тъй като без всякакво съмнение в сферата на здравеопазването съществуват огромни проблеми. Някои казват, че вотът е свързан с това, че се настъпват определени интереси. За едни Петър Москов е защитник на националните интереси, други го критикуват, при това доста основателно. Според мен е безумна идеята за пръстовите отпечатъци и въобще създаването на тази система. Ще ви дам за пример планинските райони, където 42 на сто от населените места нямат двукратна връзка с отиване и връщане до най-близкия град. Как точно ще става купуването на лекарствата, не е ясно, въпреки уверенията на г-н Москов, че ще се правят отпечатъци на свързаните лица.

Има, разбира се, какво още да се пипа и прави. Има и безкрайно много интереси. Неслучайно казват, че фармацевтичната мафия и изобщо бизнесът с медицински грижи са много по-печеливши от търговията с дрога и трафика на жени. Има какво да се пипа, но друг е въпросът дали се пипа както трябва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай