Volkswagen сменя работниците с роботи

Volkswagen сменя работниците с роботи | StandartNews.com

Volkswagen провежда офанзива по автоматизация на производството си с внедряване на роботи, пише Ingenieur.de. Действията на втория по големина автопроизводител в света са провокирани от високата цена на труда в Германия. Според концерна обаче никой не бива да се страхува, че може да загуби работата си.

"Има две причини за засилване на автоматизацията на производствения процес. Едната е свързана с разбирането, че с помощта на роботите можем да намалим производствените разходи", обяснява пред "Die Welt" Хост Нойман, директор "Човешки ресурси" в компанията. "Другата причина е свързана със стремежа ни да премахнем неергономичната работа и да увеличим броя на квалифицираните служители, запазвайки броя на работните места".

Роботите извършват рутинните операции за около 5 евро на час, като в това се включват и енергийните разходи. Цената на човешкия труд е многократно по-висока. "В германските автомобилни предприятия се заплащат 40 евро на час, в Източна Европа - 11, а в Китай - под 10", обяснява Нойман. По думите му никой не би могъл да мисли сериозно, че Германия може да се справи със суровата конкуренция в такива условия. В идващите няколко години в компанията предстои да се пенсионират приблизително 10 000 работници. Идеята на Volkswagen е да се възползва от този факт, за да роботизира производството, без да освобождава персонал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай