Сряда,

Военнослужещи положиха клетва на връх Шипка

От: Мартина Суботинова -
Военнослужещи положиха клетва на връх Шипка
A
A
A

Снимка-МО

Новоназначени военнослужещи от състава на 61-а Стрямска механизирана бригада положиха военна клетва в подножието на Паметника на свободата на историческия връх Шипка, днес, 27 април. Събитието се провежда за първи път на това място в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия 6 май, съобщават от пресцентъра на МО.

Легендарният връх е избран символично от Командването на 61-ва Стрямска механизирана бригада, за да направи тържествения ритуал още по-специален за младите войници и техните близки.

„Воинската клетва е дълг и отговорност. Тя декларира вашата готовност пред страната и за страната“, каза в словото си бригаден генерал Деян Дешков, командир на бригадата. Той припомни историческия характер на сраженията на връх Шипка и героизма и себеотрицанието на нашите предци, загинали за свободата и независимостта на Родината.

Към командирите в бригадата той се обърна с думите: „Войниците, които са пред вас, предстои да преминат тежка подготовка, която е наша отговорност. Тяхното желание трябва да бъде превърнато в способности, така че те да могат да изпълнят с чест и достойнство клетвата, която полагат днес, а именно - да защитят пределите на страната и народа ни“.

На новоназначените военнослужещи той каза: „Пред вас стоят нелеките дни, след полагането на клетвата, в които да преминете такава подготовка, че да се превърнете от граждани в достойни защитници на Майка България. Уверен съм, че ще бъдете в истински воини и заедно ще изпълним дълга си като част от колектива на 61-а бригада“.

Тържественият ритуал по полагане на военна клетва от 35-е новоназначени военнослужещи се проведе в присъствието на областния управител на Стара Загора Гергана Микова, кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, кметове на населени места от общината, близки и роднини на военнослужещите.

Той започна с приемане на строя, след което всеки един от военнослужещите целуна бойното знаме и се закле да пази Родината. Новите военнослужещи в състава на 61-а бригада бяха приветствани от областния управител Гергана Микова.

Като спомен за днешния ден младите войници получиха от Националния парк-музей „Шипка - Бузлуджа“ факсимиле от речта на цар Борис III, произнесена при освещаването на Паметника на свободата на 26 август 1934 г.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички