Вижте новата супер бойна станция на John Cockerill

PWS Gen 2 е оборудвана с 25 мм оръдие M242 с двойно подаване на Northrop Grumman, сдвоено със 7,62 мм картечниц

Вижте новата супер бойна станция на John Cockerill | StandartNews.com

Новата разработка на белгийската компания, която произвежда куполи и оръжейни системи, може успешно да бъде интегрирана и с българските БТР-и и БМП1 при евентуална модернизация на техниката

Белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense обяви, че частното й начинание защитена бойна станция от второ поколение (PWS Gen 2) успешно е преминала всички необходими изпитания в края на 2019 г. и вече е с технологична готовност от ниво 7. Това означава, че новата разработка на компанията вече е оперативно демонстриран прототип.

Според Саймън Хей, главен маркетинг директор на John Cockerill Defense, станцията вече е преминала успешно изпитания по време на бойни стрелби, като е била интегрирана на френски бронетранспортьор Arquus Vehicule de l’Avant Blindе (VAB) 6×6 Mk 3. „Зададените цели бяха успешно прихванати, докато платформата е в движение, показахме отлични резултати и при последваща стрелба в движение срещу подвижни цели“, уточни Хей.

По време на изпитанията PWS Gen 2 е оборудвана с 25 мм оръдие M242 с двойно подаване на Northrop Grumman, сдвоено със 7,62 мм картечница, монтирана отляво. Компютъризираната система за управление на огъня на John Cockerill Defense, която включва метеорологичен сензор, монтиран на мачта, беше свързана с френска стабилизирана панорамна система за мерене/наблюдение на SAFRAN с дневни/термични канали и защитен за очите лазерен далекомер.

В края на 2019 г. бе показан пълномащабен модел на PWS Gen 2, монтиран към най-новия индонезийски бронетранспортьор PT Pindad Komodo 4×4. Системата беше демонстрирана на потребителската конференция Bushmaster 2019 в САЩ, инсталирана на платформата M-ATV 4×4 на Oshkosh Defense.

По думите на Саймън Хей, основна характеристика на PWS Gen 2 е нейната гъвкавост да отговаря на различните изисквания на потребителите. “Например, броневата защита (куполата) е проектирана така, че да позволява интегриране на различни видове оръжия, вариращи от стабилизирана 12,7 мм картечница до 20 мм, 25 мм или 30 мм оръдие “, коментира Хей. Стрелецът е защитен в корпуса, а достъпът до купола е чрез вътрешен люк за операции като презареждане или ръчна стрелба.

В дясната страна на купола може да се интегрира установка за противотанкови ракети или неуправляеми ракети за поразяване на цели извън обхвата на основното въоръжение на PWS Gen 2. Успешните изпитания на най-новата станция показват, че компанията вече може да предложи на потенциалните клиенти гама оръжейни системи, които могат да бъдат оборудвани с широк спектър оръжия, вариращи от 12,7 мм картечница до 105 мм оръдие с високо налягане. Новата станция може успешно да бъде интегрирана и с машините на въоръжение в България – БМП1 и БТР 60ПБМД1, при евентуално решение на българската страна да модернизира и подобри възможностите на техниката, с която разполага.

Компанията е в пълномащабно производство на своето семейство куполи с двучленен екипаж Cockerill 3000, с C3030 (30 мм) и C3105 (105 мм) за инсталиране на канадската лека бронирана машина (LAV) 8×8 на General Dynamics Land Systems за целите на експортен клиент. Куполът на C3105 също ще бъде инсталиран в първата партида от 18 броя производствени образци на средния танк на FNSS / Pindad Harimau Tiger.

Белгийската компания разработва, произвежда и интегрира куполи и оръжейни системи за бронирани машини. С 200-годишна история зад гърба си, John Cockerill Defense е един от водещите производители в сектора. Компанията участва с предложение в процедурата за модернизация на българските Сухопътни войски съвместно с френската отбранителна компания Nexter Group.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай