Вторник,

Вижте кога стартира сертификатът за COVID

От: редактори -
A
A
A

Съветът на ЕС и Европейския парламент постигнаха споразумение за регламента за цифрово удостоверение на ЕС за COVID (наричано по-рано „цифрово зелено удостоверение“). Цялото название е „Европейски дигитален COVID сертификат“ (EU Digital COVID Certificate). Той се въвежда от 1 юли 2021 г. с период на постепенно въвеждане от шест седмици за издаването на удостоверения за държавите, които се нуждаят от допълнително време, съобщиха от Министерството на туризма. 

Документът ще обхваща ваксинацията, направените тестове и преболедуването от COVID-19. Ще бъде на разположение в цифров формат и на хартиен носител в зависимост от избора на получателите и ще съдържа цифрово подписан QR код;

Освен това, сертификатът бъде напълно безплатен и достъпен  за лица, ваксинирани преди влизането му сила. Той ще може да се използва от държавите членки за национални цели. Комисията ще отдели 100 милиона евро, за да подпомогне предоставянето на тестове на достъпна цена за държавите членки. Предстои финалното приемане на постигнатото споразумение от Европейския парламент.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен приветства бързия напредък: „Изпълняваме ангажимента си да въведем сертификат на ЕС за COVID преди лятото. Европейските граждани очакват с нетърпение да могат да пътуват отново и споразумението ще им позволи да се движат безопасно в ЕС много скоро“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички