Виена ходи на театър в Будапеща

Виена ходи на театър в Будапеща | StandartNews.com

Будапеща. Европейската финансова криза засегна тежко и Унгария, особено по време на предходното социалистическо управление. Въпреки това унгарската култура е във възход. Препълнените театрални салони впечатляват с изяществото на архитектурата си, а сцените на водещите трупи разполагат с най-съвременни възможности.

Днес Будапещенският оперетен театър (Оперетсинхаз), който събира годишно около 400 000 души, е в световната десетка. Красивата му сграда, строена през 1894 г., е посещавана от туристи от цял свят. Затова на всяко представление над сцената текат субтитри на английски и немски. Освен унгарските шедьоври на Имре Калман и Ференц Лехар като "Царицата на чардаша", "Графиня Марица' и "Циганска любов", в репертоара са и световноизвестни мюзикли като "Елизабет", "Мис Сайгон", "Виктория". Последната премиера, която предизвика фурор, е "Призрак" и е с изкупени билети за целия юни. Най-скъпите цени се движат от 25 до 40 евро, но на последните редове има и по-достъпни. Оперетата гастролира по целия свят.

Театърът "Мадач" (Мадач синхаз) се специализира в известните мюзикли на Андрю Лойд Уебър. Тази година "Котките" отпразнуваха 30-годишен юбилей. Дори в социалистическо време виенчани правеха двудневни екскурзии през уикенда, за да го гледат. Самият Уебър е гостувал многократно на театъра. Това представление чупи рекордите по посещаемост на унгарски театър в страната и чужбина. Играно е 1400 пъти с публика от един милион и половина зрители. В момента с успех вървят и "Фантом в операта", и "Исус Христос супер звезда". "Мадач" ще играе за гостите на града и през юли, а билетите за "Мери Попинс" (25-30 евро) са изкупени вече.

Фантастичната сграда на "Веселият театър" (Вигсинхаз), строена през 1896 г., е архитектурна забележителност. Ръководител е известната режисьорка, актриса и мениджър Еникьо Есени. Театърът разполага и с филиал на прочутата "Ваци Утца", наречен Пещенският театър (Пещисинхаз). Тук цените са от 10 до 15 евро. На двете сцени се играят унгарски пиеси и чужди класики, като осъвременените "Ромео и Жулиета", "Уморените коне ги убиват, нали" и мюзикълът "Цигуларят на покрива", шествал с огромен успех преди десетилетия на Бродуей. Особено нашумяла в момента е пиесата на американеца Дейвид Айвс - "Венера в кожи". В тези спектакли изгря звездата на 27-годишната Ева Бата, актриса с невероятен талант, магнетизъм и уникални танцови умения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай