Петък,

Велика събота. Защо това е най-благословеният ден

От: СТАНДАРТ -
2057
Велика събота. Защо това е най-благословеният ден
A
A
A

Велика събота е. Църквата прославя последния ден от Страстната седмица като най-благословения, защото Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Иисус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в неделята, Великден.

ВИЖ ОЩЕ: На Велика събота! Жените с голям жест към мъжете си

На Велика събота душата на Спасетеля слиза в ада, разрушава портите и освобождава затворените там грешни души на Адам и Ева и на старозаветните пророци, за да ги отведе в небесата. Така открива пътя към рая на цялото човечество, което е същината на християнското послание.

В царството на тъмнината Христос влиза като победител над злото и смъртта, а пътешествието му става символ на всеопрощение, любов и надежда.

Велика събота е последният ден от Страстната седмица. Обикновено в този ден се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Това е и последният ден, в който се боядисват яйца.

Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава без прекъсване до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото "Христос воскресе!"

Празничното великденско богослужение започва в 23.30 ч. в катедралния храм "Св. Александър Невски". Точно в полунощ православните християни ще се поздравят с "Христос воскресе!".


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички