На Велика събота! Жените с голям жест към мъжете си

Денят е свързан с куп народни вярвания и обичаи

На Велика събота! Жените с голям жест към мъжете си | StandartNews.com

Последният, седми ден от Страстната седмица е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. На този ден, който църквата нарича най-благословен, душата на Христос слиза в ада, за да освободи грешните души на Адам и Ева и на старозаветните пророци, за да ги отведе в небесата.

ВИЖ ОЩЕ: Велика събота. Защо това е най-благословеният ден

Денят е свързан с куп народни вярвания и обичаи.

Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Месят се и малки питки, с които се ходи на гости при кръстниците и тъщата. В събота се месят и козунаците. Коли се агнето, пълни се с ориз и дреболии и се пече.

На други места пък се великденската погача с червено яйце в средата и с по едно бяло, сурово, за всеки член от семейството.

На Велика събота обаче жените правят нещо много специално за мъжете си - перат поясите им, вярвайки че през лятото по жътва и други полски работи няма да ги боли кръстът.

На много места в страната черупки от червени яйца се замазват с говежди тор върху стените и под вратата на къщата, за да пазят от уроки и зли мисли, да носят плодородие и късмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай