Вдигат линията на бедност. Как ще се отрази това на българина?

Официалната линия на бедност се определя по специална методика

Вдигат линията на бедност. Как ще се отрази това на българина? | StandartNews.com

504 лева да бъде линията на Бедност в България през 2023 година, вместо досегашните 413 лева - това предвижда проект на правителствено постановление, който ще бъде обсъден на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Социалните партньори ще разискват и по изменения в две наредби - за работното време, почивките и отпуските, и за обезщетенията и помощите от държавното обществено осигуряване.

Официалната линия на бедност се определя по специална методика, като след многократни изменения в нея се използват данните от изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот" за предходната година.

Предложената от правителството стойност от 504 лева за 2023 година компенсира изоставането на националната линия на бедност спрямо това изследване, се посочва в мотивите на социалното министерство. Нарастването е с 22 процента или 91 лева спрямо сегашната и това е най-големият ръст за последните десет години.

От КНСБ вече обявиха, че не са съгласни с проекта и искат линията на бедност за догодина да бъде 541 лева.

Синдикалистите настояват да има промени в методиката, като основният им аргумент е свързан с искане за корекции в нея заради високата инфлация и енергийната бедност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай