Възродиха античността на фестивал край Гоце Делчев

Възродиха античността на фестивал край Гоце Делчев | StandartNews.com

Гоце Делчев. Античността "оживя" в рамките на фестивал край Гоце Делчев, предаде БГНЕС. Международен античен фестивал "Никополис ад Нестум: Историята оживява" се състоя днес следобeд край с. Гърмен. Магията с бита на древните римляни оживя благодарение на IV-ти Скитски легион с участници от Добрич и Румъния.

Античният фестивал откри избраната преди месец за кмет Минка Капитанова. Със 70 на сто от гласовете кандидатката на ДПС победи излъчения от ГЕРБ Верхат Ислямов. Капитанова поздрави гостите на фестивала и благодари на Господ за прекрасното време. Столична театрална трупа представи постановката "Гърнето" на Плат.

Фестивалът бе финалният щрих от проект: "Реставрация, социализация и консервация на късно античен град Никополис ад Нестум" на община Гърмен, финансиран със средства от Оперативна програма "Регионално развитие".

Битки, строеве, стрелби с лък, битки с мечове и други древни практики пресъздадоха участниците от Сдружението за исторически реконструкции "Скитиа-Минор" от град Добрич и техни приятели от Румъния. Всички те пренесоха местните хора и многобройните гости обратно във вековете, пресъздавайки сцени от бита и живота на римляните. Това стана в палатков лагер, изграден в пределите на античното селище. По време на фестивала гостите имаха възможност да наблюдават атрактивна демонстрация на римски дрехи, как се изработват глинени съдове, демонстрирано бе и римско оръдие за изстрелване на стрели "Балиста".

Древният град е основан от император Маркус Улпиус Траянос през II век, просъществувал е до началото на VII век след Новата ера. Никополис ад Нестум се възражда наново през Средновековието в периода X-XIII век. Според легендата император Траян изорал с два впрегнати бели вола бразда, с която обозначил територията на Никополис ад Нестум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай