Важно за възрастните! Ключово решение на депутатите

Какво стана с решенията за ТЕЛК и НЕЛК

Важно за възрастните! Ключово решение на депутатите | StandartNews.com

Народните представители взеха важно решение за определена група българи.

Парламентът прие на първо и второ четене промени, с които се удължава действието на решения за ТЕЛК и НЕЛК. Измененията са внесени от „Продължаваме промяната“.

Срокът на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, който е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 30 юни 2022 г., ще се удължи до издаването на ново експертно решение, но не по-късно от 31 декември 2022 г., само когато съответното лице е предприело необходимите действия за преосвидетелстване в срок до 15 юли 2022 г., но поради обективна невъзможност, свързана с извънредното натоварване на съответните комисии, не могат да преминат през процедурата в законоустановения тримесечен срок, съобщи bTV.

Мярката влиза в сила от 1 юли.

Ако не бяха приети промените, се очакваше много хора да останат без валидно експертно решение, което ограничава възможността да се ползват от правата, регламентирани в действащото законодателство. В същото време преосвидетелстването на тези лица от органите на медицинската експертиза в кратък срок е сериозно затруднено, изтъкват в мотивите вносителите.

До 20 юли тази година регионалните здравни инспекции се задължават да подадат информация до Националния осигурителен институт и на Агенцията за социално подпомагане за подадените заявления-декларации, пише novinite.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай