Важно за пенсиите! Засяга стотици

Говори служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров

Важно за пенсиите! Засяга стотици | StandartNews.com

В рамките на март ще бъдат изплатени плащанията на 962 правоимащи лица с увреждания, обяви на пресконференция служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

В отговор на въпрос относно изтеклите решения за ТЕЛК той каза, че след като се осъществи плащането, ще бъде предоставена информация за ресурса, предава БТА. 

По думите на министъра въпросните пенсии за увреждания са "неравномерно разпределени" на територията на страната, като една съществена част са в област Стара Загора. 

В рамките на Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания се предвиди механизъм с две хипотези. При едната, ако лицето е подало документи за преосвидетелстване в рамките на предхождащ тримесечен период преди изтичването на валидността на решението на ТЕЛК, но поради независещи обстоятелства процедурата не е завършила, тогава срокът на съществуващото експертно лекарско решение се удължава и лицето има право да получи съответните плащания. При другата – в заварени случаи, когато лицето е подало документи и неговата процедура не е приключила, плащането се възобновява, коментира Лазаров. 

Лазаров смята, че умишлено се е насадило недоволство, че има забавяне с изплащането на пенсиите за ТЕЛК.  

Забавяне не е настъпило, защото законът е влязъл в сила на 29 януари, от тогава тече 20-дневен срок, в който регионалните картотеки на медицинската експертиза следва да предоставят информация на съответните институции за правоимащите лица, поясни още министърът.

Лазаров информира, че съвместно с Министерството на здравеопазването ще бъдат предприети действия за подобряване на начина, по който функционира медицинската експертиза. Той каза, че усилията ще са насочени най-вече към използването на електронното здравно досие и въвеждането, за да се избегнат струпванията пред съответните регионални експертни комисии.

Целта е в рамките на тримесечния срок лицата да могат да бъдат преосвидетелствани, подчерта министърът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай