Важно за абитуриентите! НАП напомни какво дължат на държавата

Те са здравноосигурени от държавата до края на месец юни

Важно за абитуриентите! НАП напомни какво дължат на държавата | StandartNews.com

Националната агенция за приходите напомни, че абитуриентите трябва сами да си внасят здравни осигуровки за месеците от завършването на 12 клас до евентуалното започване на висше образование.

През тези месеци здравните им вноски не се покриват от държавата, обясни Божана Илиева от НАП.

“Те са здравноосигурени от държавата до края на месец юни, но за този период от завършването на средното им образование до започването на академичната година във ВУЗ-а те не попадат нито вече в категорията ученици, нито все още в категорията студенти. И за този тримесечен период те трябва да се осигурят здравно за своя сметка, като месечната вноска за здравно осигуряване в момента в страната е 28,40 лева“, каза тя.

“Изключение от това задължение ще направят само онези, които веднага, след завършване на средното образование започнат, макар и временна работа, за лятото. Те ще бъдат осигурявани от работодателя, при който бъдат наети“, уточни представителката на НАП.

От приходната агенция напомнят още, че на 30 юни изтича срокът, в който фирмите подават декларация за корпоративен данък, както и за едноличните търговци, включително и за предпочелите да се регистрират като земеделски производители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай