Важно решение за Сребърния фонд, който гарантира пенсиите

Правителството гласува дългосрочната инвестиционна политика

Важно решение за Сребърния фонд, който гарантира пенсиите | StandartNews.com

Важно решение за Сребърния фонд прие правителството. То гласува дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата му за периода 2024-2026г.

Запазва се консервативният подход за управлението на активите в него, като се спазват принципите за надеждност, ликвидност и прозрачност, съобщиха от правителствената информационна служба.

По този начин се гарантира минимизиране на негативните ефекти и проявите на волатилност на международните капиталови пазари.

Това съответства на текущата пазарна среда и води до избягване на риска от намаляване средствата на Фонда, което е неприемливо от гледна точка на основната му функция.

Най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Сребърния фонд е тяхното депозиране в отделна сметка в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея, както е и досега.

Приетите от Министерския съвет стратегически документи ще бъдат актуализирани ежегодно, в съответствие с икономическото развитие, пазарните показатели и промените в параметрите на държавната пенсионна система, направени вследствие на законови промени.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
опетков
преди 3 месеца

Поне да беше написала колко е този фонд.

Откажи
йокин
преди 3 месеца

СМЕШНИЦИ!!!Преди два дена,писаха,че е намалял,сега важно решение.Сигурно,ще го ИЗПРАЗНЯТ.

Откажи