Важно от НОИ. Най-високите пенсии

Последни данни

Важно от НОИ. Най-високите пенсии | StandartNews.com

От пенсиите, отпуснати при специални условия на пенсиониране, с най-висок среден месечен размер са тези, отпуснати на хора, работили първа, втора категория или при условията на подземен труд, а с най-нисък – личните пенсии, отпуснати при непълен осигурителен стаж. Това показват последните данни на НОИ.

С най-висок среден размер са личните пенсии, отпуснати на лица, полагали труд при условията на първа, втора категория или при условията на подземен труд. Достигнатият през 2022 г. среден размер от 882,20 лв. е с 22,7% по-висок от този на пенсията, отпусната при пълен осигурителен стаж.

С най-ниски размери са пенсиите, отпуснати при непълен осигурителен стаж. Техният среден размер през 2022 г. е 473,76 лв. и е с 34,1% по-нисък от размера на пенсиите, отпуснати по общия ред, като това се дължи на по-малкия придобит осигурителен стаж от лицата с този вид пенсии. Това е стаж, който участва във формулата за изчисляване на размерите на пенсионните плащания, уточняват от НОИ.

По данни на института за периода 2019-2022 г. най-голямо нарастване в абсолютна стойност се наблюдава при средния размер на пенсиите на категорийните работници (с 353,24 лв.), а в процентно изражение – при пенсиите с непълен осигурителен стаж (с 88,4%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи----- https://do.my/biox

Откажи
само за ебачи
преди 2 месеца

Това е най-новата турбовиагра от последно поколение.

Откажи
Морко
преди 2 месеца

Във другите държави повишиха пенсиите...за това пишете...а не за ЩЕ...ЩЕ преизчисляват пенсиите ..ЩЕ има повишение от 1 юли.Само...ЩЕ...ЩЕ...а знаете ли колко хора няма да дочакат това ЩЕ.

Откажи