Важна промяна за пенсионирането, кого засяга

Нов законопроект мина на първо четене

Важна промяна за пенсионирането, кого засяга | StandartNews.com

С 12 гласа „за“, три „против“ и един „въздържал се“ Комисията по труда, социалната и демографската политика прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Законопроектът, внесен от Делян Пеевски и подписан от Бойко Борисов, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Деница Сачева и още петима депутати от ДПС, се движи бързо из парламента - в комисия беше разгледан при първа възможност и още утре влиза за първо четене в пленарна зала. 

С проекта се дава възможност репресираните хора, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и навършилите 16 години за времето, през което не са работили, защото са били интернирани, да имат възможност да придобият срещу заплащане до три години недостигащ осигурителен стаж.

Текстовете разширяват възможността за пенсиониране с изключително малък стаж на хора, пострадалите от политическа репресия. На тях се дава право да добавят чрез заплащане до 3 години към действителния си осигурителен стаж, за да се пенсионират при най-облекчените спрямо стажа условия - чл. 68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване. По него човек може да се пенсионира срещу само 15 години труд, но той трябва да е действителен, освен това малкото стаж се компенсира със завишени условия за възрастта - 67 г.

Вносителите твърдят, че с това оправят една несправедливост, защото другите можели да откупуват стаж.

Обхватът на облекченията покрива всички политически репресирани, но на практика, поради изтеклите години, те засягат основно пострадали във Възродителния процес. Според ДПС става дума за 100-150 души.

"Трябва да има възможност тези хора да упражнят гражданските си права, но не сме убедени, че това е правилният начин", коментира зам.-министърът на труда Николай Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай