Понеделник,

Василев разгневи строителите. Бави им парите

От: СТАНДАРТ -
Василев разгневи строителите. Бави им парите
A
A
A

Финансовият министър Асен Василев разгневи строителите, предлагайки на фирмите от бранша забавяне парите им. Василев настоява за разсрочено плащане на 1,3 милиарда лева за вече извършени дейности и за дейности, които ще бъдат приключени до края на годината.

В ресорната бюджетна комисия той призова парите да бъдат изплатени в рамките на пет години на равни вноски от 2022 година, като това да бъде записано в актуализацията на бюджета. Василев коментира, че част от договорите са сключени неправилно и се налага сключване на анекси, предаде БНР.

Депутатите обаче настояха да бъде съкратен срокът, като първото плащане бъде извършено още тази година, а останалите суми - на две части в следващите две години.

Василев коментира, че част от договорите са сключени неправилно и се налага сключване на анекси: "По този начин ще позволим на Агенция "Пътна инфраструктура" да продължи строителните дейности без да зануляваме бюджета и без да "избушваме" целият бюджет като тези сто милиона, които ние сме предвидили за МРРБ, ще бъдат напълно достатъчни, за да се направи зимното почистване" .

Окончателно предложението ще бъде оформено в доклада на комисията, който ще представи в пленарната зала.

Пътностроителният бранш не приема предложението сумите, които държавата дължи за пътни ремонти, да бъдат изплатени на части с анекси към действащите договори.

Възражението е срещу схемата, която се предлага, заяви председателят на браншовата камара "Пътища" Стефан Чайков.

"За нас единственият работещ вариант е да се осигурят средства от държавния бюджет още в рамките на тази година и остатъкът от средствата, които ни се дължат, да се изплатят до края на следващата година", категоричен бе Чайков.

Той съобщи, че протестите на бранша ще продължат.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички